srlaten

Најављени директни летови за САД

После више од двадесет година најављени директни летови за Сједињене америчке државе. Први летови за Чикаго се очекују у другој половини 2015. године.

airserbia

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило једа добијање дозволе за директне летове између Србије и САД после двадесетогодишње паузе представља потврду највиших стандарда у ваздушном саобраћају, који је остварен уз велико ангажовање свих предузећа и институција из система ваздушног саобраћаја.

Министарство је одговарајућом инфраструктуром, управљањем ваздушним саобраћајем и усклађивањем домаћих стандарда и прописа са америчким у потпуности испунило највише светске стандарде у домену цивилног ваздухопловства и тако стекло право, за своје путнике и авиокомпаније, на директне летове до САД, које ће обављати „Ер Србија“, наводи се у саопштењу.

У процесу добијања категорије 1 за летове између Србије и САД били су ангажовани сви ваздухопловни субјекти из система ваздушног саобраћаја Министарства – Аеродрома „Никола Тесла“, Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) и Директората цивилног ваздухопловства.
Због екстремно фреквентног и комплексног ваздушног саобраћаја, Федералне ваздухопловне власти САД (ФАА) спадају међу најзахтевније у свету.
Први лет Ер Србије за САД, тачније за Чикаго треба очекивати у другој половини идуће године – најавили су на заједничкој прес конференцији у петак, 27. Јуна, амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби и премијер Србије Александар Вучић.

Премиијер Александар Вучић и амбасадор САД Мајкл Кирби, извор: Танјуг
Премиијер Александар Вучић и амбасадор САД Мајкл Кирби, извор: Танјуг

Америчке ваздухопловне власти одлучиле су да омогуће Србији директне летове за Сједињене Државе када се испуне сви преостали услови, најавили су амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби и премијер Србије Александар Вучић. Први лет Ер Србије ка Америци очекује се у другој половини 2015. године на линији Београд – Чикаго.

„После корисних разговора са Владом Србије и Директоратом за цивилну авијацију, ФАА је одлучила да је Србија зарадила категорију 1, тако да када се испуне неки остали детаљи у вези са авиокомпанијом, поново може бити директних линија између САД и Србије,“ поручио је Мајкл Кирби.

Премијер Александар Вучић је рекао да ће Србија, у смислу безбедности авиолетова, испунити и преостала три услова за директне летове за САД, како би авиони Ер Србије, после неколико деценија, летели за Чикаго, а борићемо се и за Њујорк, додао је Вучић.

„Веома сам захвалан Сједињеним Америчким Државама, веома сам захвалан господину Кирбију на томе што су нам у овоме, што је за нас важан и сигнал и важан симбол, оволико помогли. И то ће бити јасан сигнал и за све друге земље света какав углед Србија ужива, шта је Србија данас и какву сарадњу има и са САД.“

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …