srlaten

Стање рачуна floodrelief.gov.rs

aжурирано

До сада је преко Pay Pal налога сакупљено преко 697 хиљада евра помоћи за угрожене у поплавама. Министарство финансија ажурира податке на страници која прати оперативно стање званичних рачуна Владе Србије за прикупљање средстава за помоћ угроженима и санирању штете од поплава. На рачунима Владе Србије за помоћ близу 3,39 милијарди динара.

paypal poplave

Пратите стање на званичним рачунима Владе Србије на сајту Министарства финансија.

Министарство спољних послова је дозволило могућност да дипломатско – конзуларна представништва Републике Србије отворе посебне рачуне за уплату донација. Листу рачуна које су објавиле амбасаде можете преузети овде.

Уплатом преко рачуна дипломатско – конзуларног представништва избегавају се трошкови трансфера појединачних уплата. Свака донација прослеђује се на рачун Владе Републике Србије (Министарству финансија), заједно са подацима о имену уплатиоца и уплаћеном износу. Податке о бројевима рачуна у појединим земљама можете преузети и на интернет презентацијама амбасада.

paypal-donacije-engl

На седници Владе 22. маја донета је Уредба о оснивању Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја. Канцеларија ће координирати пријем и дистрибуцију целокупне хуманитарне и друге помоћи упућене Влади Србије за угрожене у поплавама, одредити критеријуме и поступке расподеле помоћи и координирати процену и планове санације настале штете, саопштено је после седнице Владе.

Министар финансија Крстић је указао на то да су процедуре значајно поједностављене, тако да се не наплаћује царина на хуманитарну помоћ како би лекови и храна стигли на време онима којима су неопходни. Раније је премијер Александар Вучић истакао да ће хуманитарна помоћ бити без злоупотреба.

Крстић је апеловао на оне који из иностранства шаљу хуманитарну помоћ да је најаве како би надлежни органи били што спремнији за њено преузимање.

Акција сакупљања новца проширена је и на друштвене мреже како би што више људи у иностранству сазнало да је катастрофа која нас је задесила огромних светских размера, поновио је Крстић.

У Србији штета од поплава на инфраструктури, укључујући енергетску, телекомуникациону, железничку и путну, износи више од 260 милиона евра, изјавила је потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …