srlaten

Нови председник Савеза Срба у Шведској

У оквиру Савеза Срба у Шведској постоје 43 српска удружења и организације из Шведске, а броји око 7000 чланова. У оквиру Савеза активна је Омладинска организација Срба и Организација жена. У марту је за председника ове кровне организације већине српских удружења изабран Ђорђе Брстина, активан члан Савеза већ 15 година.

Пут ка Шведској, из Хиландара, водио је Ђорђа Брстину, председника Савеза Срба у Шведској, преко Београда. Овај предах омогућио нам је да чујемо утиске које носи из колевке српске духовности, коју је посетио три пута. У име своје организације, предао је, како каже, скроман прилог за обнову Хиландара, а са игуманом Методијем договорена је изложба о овом српском манастиру у неколико градова Шведске.

„Претпостављам да би та изложба била добро испраћена у Шведској од стране медија, а посебно оних који су задужени за културне догађаје. Значила би пуно и нама самима“, каже Брстина.

Ђорђе Брстина је на чело Савеза Срба у Шведској, кровне организације већине српских удружења, ступио недавно, у марту. Активно у раду Савеза учествује већ 15 година, а нова функција доноси и нове задатке.

„Оно што је најбитније у овом тренутку је да модернизујемо рад организације, да будемо видљиви на интернету, медијима у Србији и Републици Српској. Оно што је важно је придобити Србе који су на важним местима интелектуалце који су цењени доктори, инжењери, они који по природи посла могу да најбоље представе Србе у Шведској“, каже Брстина.

Велики потенцијал Брстина види у подмлатку и каже да се најважнија битка одвија у раду са омладином. Судећи по њиховим активностима, као што је организација Дечјег и предстојећег Омладинског фестивала, јасно је да овај део српске заједнице у Шведској уме да препозна важност окупљања.

„Ништа лепше за нас у дијаспори  нема него када на једном месту виде више стотина омладинаца и деце, који причају између себе српски, друже се, када имају заједничке активности“, каже Брстина.

Шведско друштво велику пажњу посвећује питању родне равноправности, зато се Организација жена Савеза Срба у Шведској, поред хуманитарног рада, бави и едукацијом, органиизује семинаре, а све у циљу унапређења односа у породици, али и широј заједници. Око 10 посто становништва чине досељеници, који су са собом понели и своје обичаје и традицију. Исто важи и за српску заједницу – у Шведској је њихов дом, али Србију не заборављају.

„Ми, у дијаспори, имамо заједнички циљ, исту културу, а наш рад се заснива и циљ нам је очување српске културе, традиције и наравно, писма“, јасан је Ђорђе Брстина.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …