srlaten

О српском расејању с патријархом

Заменик директора Канцеларије за дијаспору Александар Влајковић разговарао је у Патријаршијском двору у Београду са његовом светошћу патријархом српским Иринејем и протонеимаром храма Светог Саве проф. др Војиславом Миловановићем.

Српски патријарх Иринеј је рекао да су наши људи у свету, без обзира где живе, саставни део српске заједнице и да им се мора помоћи да одрже сопствену веру и језик и да сачувају национални идентитет, као и да је јачање веза са расејањем задатак свих.

Александар Влајковић је говорио о различитим активностима Канцеларије за дијаспору, као што су помоћ српској деци у расејању да очувају национални идентитет и да науче матерњи језик на интерактиван начин, преко интернета, а указао је и на значај верске наставе и потребу да се она подржи. Влајковић је патријарху пренео иницијативу  наших људи у САД да држава помогне да српска кућа Слободана Драшковића у Чикагу постане културни и духовни центар Срба у Америци, који би постао власништво Српске православне цркве у матици.

Имајући у виду да је српска црква стожер окупљања наших људи, Влајковић је указао на значај стварања заједничке базе података са електронским адресама како би се комуникација унапредила и како би се људи непосредније информисали.

Заменик директора Канцеларије је објаснио и разлоге за измену и допуну Закона о дијаспори и Србима у региону, да би се законска регулатива усагласила са новонасталим стањем после укидања Министарства за дијаспору и конституисања Канцеларије и створио амбијент за ефикаснији рад.

Проф. др Војислав Миловановић је, у својству члана радне групе Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, пренео конструктиван приступ радне групе која припрема измене и допуне Закона, с циљем да се представници расејања на трансперентан начин укључе у рад Скупштине дијаспоре. Он је нагласио и да ће поједини кандидати за делегате Скупштине дијаспоре бити кандидовани из црквено школских општина.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …