srlaten

Обележавање Преображења Срба у Румунији

Извор: Савез Срба у Румунији

Сваке године о Преображењу, Савез Срба у Румунији додељује књижевно признање – Велику Базјашку повељу. Овогодишњи добитник Велике Базјашке повеље, једног од најзначајних књижевних признања дијаспоре, је песникиња Злата Коцић.

Овогодишње, двадесетседмо по реду, издање манифестације, сведено је на свега један дан. Организатори су предвидели обраћање песника из Србије, Немачке, Аустрије, Француске, Црне Горе, Републике Српске и Румуније а све то путем електронске комуникационе платформе Зоом.

На сам дан Преображења,  19.августа 2020, у манастиру  Базјаш, задужбини Светог Саве, биће одржана литургија и резање славског колача, након чега ће у  Српском културном центру „Свети Сава“ у 13.00 часова бити одржана Преображењска књижевна академија у присуству Његовог Преосвештенства Владике Лукијана, господина Владана Тадића, Генералног конзула Републике Србије у Темишвару, председника Савеза Срба у Румунији, Огњана Крстића и неколико песника из Румуније. На овај начин Срби у Румунији не прекидају једну од својих најзначајнијих манифестија и дају свој допринос очувању српског националног бића, вере, духовности, културе и српског језика.

Признање Савеза Срба у Румунији ће песникињи Злати Коцић бити уручено у Београду у Удружењу књижевника Србије, када прилике буду дозволиле услед актуелне ситуације у вези са пандемијом.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …