srlaten

Обележен Дан примирја и 102 године од ослобођења Херцег Новог

Полагањем венаца на споменик стрељаним родољубима у Првом светском рату у Боки которској, представници Општине и Скупштине општине Херцег Нови, Конзулата Републике Србије у Црној Гори, Матице Боке, као и више невладиних организација, обележили су Дан примирја и 102 године од ослобођења Херцег Новог од аустроугарске окупације.

Како саопштавају из прес службе Општине, венце су данас положили председник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић, потпредседници Општине Весна Самарџић и Милош Коњевић, конзул Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић, Матица Боке, организације Српско просветно културно друштво “Просвјета”, “Коло српских сестара”, “Српски соко, “Карађорђе”, као и Фудбалски клуб Обилић. Обележавању Дана примирја присуствовала је и посланица у Скупштини Црне Горе, Данијела Ђуровић.

Након литургије у Манастиру Савина, присутнима су се обратили игуман манастира отац Макарије Савински и Оливера Доклестић испред СПКД “Просвјета”, као и потпредседник Општине Херцег Нови, Милош Коњевић.

-Слобода коју уживамо данас и чији је Херцег Нови симбол, почива на јунаштву и жртви коју су храбри ослободиоци поднели током Првог светског рата, током којег су се као небројено пута до тада славна српска и црногорска војска бориле на страни правде, против агресора и за добробит будућих поколења. На такву историју ми морамо бити поносни, казао је Коњевић и нагласио да уз понос долази и обавеза – она која нам налаже да чувамо тековине наших предака и сећања на њих, да им служимо опела и да се према њиховим делима и свему за шта су се борили односимо са достојанством.

-Одајемо почаст свим борцима и невиним жртвама Великог рата, али и онима који су положили своје животе за слободу и боље сутра од Косовског боја до данашњих дана, поручио је Коњевић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …