srlaten

Обележен Дан примирја у Чикагу

У Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу, 11. новембра, обележен је Дан примирја у Првом светском рату, у сарадњи са организацијом Српска народна одбрана.

У пригодним обраћањима изражено је поштовање храбрим српским војницима и свим жртвама српског народа током Првог светског рата а посебно је одата почаст и сећање на хиљаде српских добровољаца из Америке који су били учесници Првог светског рата. Скупу су присуствовали и потомци неколико српских добровољаца из Америке.

Након уводног обраћања конзула жерана присутнима се обратио Небојша Живковић, председник Српске народне одбране који је говорио о значајној улози ове српске организације и њеног првог председника Михаjла Пупина у организовању помоћи и окупљању српских добровољаца у САД. Потом је уследило излагање професорке и списатељице Кринке Видаковић Петров, бивше амбасадорке СР Југославије у Израелу, о српским добровољцима из Америке, прикупљању финансијске помоћи, улози и организовању жена у прикупљању помоћи, као и о свеукупном ангажовању српског расејања у Америци у периоду пре и током Првог светског рата. Значајан део њеног стваралачког и истраживачог опуса сажет је у неколико књига посвећених српском расејању у Америци.

Након пригодних излагања, приказан је документарни филм “Милунка Савић – хероина Првог светског рата”. Такође, у Генералном конзулату су били изложени експонати докумената и фотографија из евиденције Српске народне одбране о организовању српских добровољаца, као и  приче о одликованим Србима, припадницима америчке војске током Првог светског рата.

Свим присутнима су уручене значке Наталијине рамонде – симбола Дана примирја.

       

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …