srlaten

Обележен Дан примирја у Првом светском рату у Бања Луци

У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у Бања Луци су, на гробљу “Свети Пантелија”, 11. новембра 2020. године, положени венци.

Венце на споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса, положили су представници Владе Р. Српске, Града Бања Лука, представници Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, а испред Генералног конзулата, конзул жеран Весна Маринковић, конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић.

Том приликом, окупљеним представницима медија, конзул жеран Весна Маринковић је изјавила да се Р. Србија са поносом и пијететом сећа својих жртава и невиних цивила који су страдали за време четворогодишњег, великог рата. “Србија је платила веома високу цену, јер је скоро трећина становништва дала живот за отаџбину, али и за нас данас”, рекла је Маринковићева. Она је истакла да “тако мала Србија са тако великим жртвама и гробовима, који су расути од севера Африке, до севера Европе, заслужује дубоко поштовање и наклон”.

Председник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, Небојша Куштриновић, рекао је да је 11. новембар празник у целом свету и да треба поштовати и са пијететом се клањати свима, који су у Првом светском рату ишли у борбу за слободу за будуће генерације. Куштриновић је додао и да ће Удружење на чијем је челу, спровести иницијативу код надлежних институција, да се Дан примирја у Првом светском рату, у Р. Српској, у будућности обележава као државни празник.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …