srlaten

Обележена 108. годишњица Кумановске битке

Извор: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић у присуству војног изасланика и представника Aмбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији,  предводио је државну церемонију  поводом обележавања 108. годишњице Кумановске битке.

Венце су положили, народни посланик у Собрању Северне Македоније Иван Стојиљковић, представници српских политичких странака у РСМ и представници удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије из Србије и Северне Македоније. Одата је почаст и венци су положени страдалима на Споменик победе српске војске на брду Зебрњак код Куманова (Република Северна Македонија), у организацији Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Амбасаде Републике Србије у Скопљу.

Најзначајнија битка Првог балканског рата одиграла се у кумановској долини 23. и 24. октобра 1912. године. Српска војска победила је тада надмоћније турске трупе и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

Споменик кумановским јунацима првобитно висок преко 48 метара, рад истакнутог српског архитекте Момира Коруновића, подигнут је 1937. године да би свега пет година касније био већим делом уништен од стране бугарских окупационих трупа.

У крипти споменика положени су посмртни остаци више стотина српских јунака страдалих у Кумановској бици.

Манифестација је одржана у организацији Српске заједнице у Македонији у сарадњи са Српским културним центром Скопље, у оквиру пројекта који је подржан од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Видео снимак церемоније можете погледати ОВДЕ.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …