srlaten

Одговор због противљења на извођење песме “Марш на Дрину” у УН-у

Српски институт, са седиштем у Вашингтону, је тинк-тенк, истраживачка институција, чији је задатак да креира, комуницира и промовише правичан тон америчке политике на Балкану, базиран на принципима једнакости и објективности са циљем одржавања просперитета, стабилности и избегавања сукоба у региону. С обзиром на трауматичне догађаје распада Југославије и грађанских ратова који су уследили деведесетих, и у то време напетих односа између америчких и српских политичара, Српски институт има за циљ да побољша комуникацију и разумевање између америчких и српских званичника, медија, академских институција, невладиних организација и српске дијаспоре, посебно у Сједињеним Америчким Државама.

Уваженом Бан Ки-муну, генералном секретару Уједињених нација:

  Песма „Марш на Дрину“, српског композитора Станислава Биничког је родољубива песма која слави храброст српских војника у Првом Светском рату, а који су се борили против Аустро-Угарске инвазије. Упркос томе што је Србије била мала нација, и томе што је поднела невероватно велике жртве током Првог Светског рата ова песма је, упркос свему,  симбол борбе за слободу. На крају Првог Светског рата српски народ ја награђен за своју храброст признањем и подршком Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Русије и остатка Антанте. Многи би се сложили да је идеја тежње и жртве за слободу, само отелотворење сврхе постојања Уједињених нација. Имајући то у виду, више је него прикладно да ова песма буде отпевана у просторима Уједињених нација у Њу Јорку, на први дан Српске Нове године, 14. јануара 2013. у извођењу хора Вива Вокс. Далеко од тога да је намера била увреда, свако ко је присуствовао овом дивном наступу, препознао га је као гест добре воље, гест даривања овог малог дела српске културе.

 Свако противљење овом дивном извођењу не само да збуњује, већ указује на непрекидни антисрбизам, клеветање и ускраћивање чак и најосновнијих елемената јавног изражавања сопствене културе, којем је српски народ изложен.

Овај пропагандни рат изгледа да ће се наставити чак и у Уједињеним нацијама, за које су многи од нас погрешно веровали да да треба да буду уточиште од било какве злобе. Говорим у име већине српско-американаца који живе у Сједињеним Америчким Државама,  али и оних ван тих граница, све вас охрабрујем да наставимо да на овај концерт београдског хора Вива Вокс гледамо са поштовањем, јер то и заслужује. Будите уверени да је песма „Марш на Дрину“, за сваког појединца српског порекла дирљив музички симбол, који нас подсећа на то да је српски народ учинио велике жртве у историји да подржи слободу, због чега стоји поносно заједно са другим народима у Уједињеним нацијама.

 С поштовањем,

 Даниел Сремац,

 Директор Српског института у Вашингтону

 Оснивачки комитет Српског Института из Вашингтона

Алекс Мачаски, Бранко Терзић, Данијела Сремац, Обрад Кесић, Јасмина Вујић

http://serbianinstitute.com/about.htm

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …