srlaten

Одржана онлине конференција: ТЕСЛА – ИКОНА ДИЈАСПОРЕ

Традиционална годишња конференција посвећена Николи Тесли, у организацији Теслине научне фондације (ТНФ) из Филаделфије ове године због актуелне епидемиолошке ситуације одржана је онлине, 16. јануара 2021. са почетком у 12х по америчком, односно у 18х по српском времену.

Уводну реч дала је Олгица Влачић, конзул – Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку, а оснивач и председник Фондације Никола Лончар на почетку свог излагања је рекао: „Тесла је икона дијаспоре – лакше је окупити наше младе људе, али и странце на Тесла сусретима него на било ком другом догађају, јер његова „магија“ не престаје ни данас, скоро осам деценија од када је напустио овај свет.“

На конференцији је представљен пилот пројекат „Оснивање Теслиних клубова“, који је Теслина научна фондација са седиштем у Србији покренула у сарадњи са основном школом „Драгомир Марковић“ из Крушевца и „Бранислав Петровић“ из Слатине код Чачка, а уз мониторинг и логистику ТНФ из Америке.

У оквиру програма онлине конференције 2021. сви заинтересовани имали су јединствену прилику да чују и неколико веома познатих и цењених људи који својим радом праве велике пробоје на светском нивоу, попут Герија Питерсона, инжењера, научника и публицисте, власника Тwентy Фирст Центурy Боокс, који је у оквиру своје издавачке куће издао највише књига посвећених Николи Тесли; Марк Ј. Сеифера, књижевника и историчара који је први урадио докторску дисертацију на тему Николе Тесле; браћу Цорум који су свој живот посветили наставку рада на Теслиним патентима, посебно на бежичном преносу електричне енергије и који су на конференцији изнели своја најважнија открића и достигнућа.
До сада су се Тесла конференције одржавале у хотелу Неw Yоркер у Њујорку, у коме је Тесла живео последњих десетак година свог живота, где је и умро 7. јануара 1943.

ТНФ из Филаделфије увелико ради на програму увођења предмета о Тесли у школе Америке. Из Фондације су истакли да су пронашли бројне начине да остваре овај циљ јер Америка нема централизован систем образовања. Осим на овом пројекту, Теслина фондација велику пажњу усмерава и на младе, талентоване људе широм света у жељи да прикаже свету снагу и моћ Теслиног народа, уједно спајајући сународнике у расејању са матицом.


„Тесла је важна спона како између матице и дијаспоре, тако и за повезивање са другим народима, као и појединцима који имају реалну слику и знају истину о Србима и страдањима нашег народа кроз векове“ – нагласио је Никола Лончар, оснивач ТНФ.

ПР служба ТНФ: Марина Булатовић
Фото: Весна Ђерић и ТНФ
Више информација: Никола Лончар теслиннарод@гмаил.цом

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …