srlaten

Одржана седница Међувладине мешовите комисије Србије и Северне Македоније за националне мањине

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић копредседавао је данас седници Међувладине мешовите комисије за националне мањине са Северном Македонијом.

Седница, која је одржана први пут након 17 година, била је посвећена разматрању положаја српске заједнице у Северној Македонији и македонске националне мањине у Србији, као и начинима за њихово унапређење.

Државни секретар оценио је да је данашњи сусрет историјски, истакавши да су власти две државе искрено опредељене да се националним заједницама омогући адекватно функционисање изван матичне земље.

Представници српске заједнице у Северној Македонији и македонске националне мањине у Србији упознали су чланове две делегације са моделима њиховог организовања, изазовима са којима се сусрећу и начинима за њихово превазилажење.

Представник македонске мањине похвалио је сарадњу са свим нивоима власти у Србији, наглашавајући да она често превазилази позитивно-правне прописе и обавезе које Србија, у складу са тим, има према Македонцима који живе у Србији.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …