srlaten

Октобарски сусрети писаца дијаспоре 2020

Извор: Удружење ,,Седмица“, Франкфурт

ФОТО: Вести

Удружење писаца ,,Седмица“ из Франкфурта, организовало је традиционалне 26. Октобарске сусрете писаца дијаспоре у просторијама Српског културног центра у Офенбаху. 

Уз оне који су у ова тешка времена за дружење ипак успели да стигну, у програму су учествовали и они које је пандемија спречила да лично дођу. Тако су се у програму виртуелно преко великог екрана укључивали писци и песници из разних делова Европе. Љубиша Симић, председник удружења ,,Седмица“, пожелео је добродошлицу и једнима и другима, а посебно је поздравио Стевана Синђелића, конзула у Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту, који је пре почетка програма пренео поруку охрабрења писцима.

– Нека ваше перо буде оружје у борби за исписивање страница у некој будућој историји нашег народа у расејању. Ово време јесте тешко, али се морамо изборити и сачувати српску културу, традицију и све оне вредности које нас красе. Јединство које је у Седмици врло изражено и препознатљиво, добар је знак да смо на правом путу – истакао је Синђелић.

Програм је одржан под мотом Књиге и људи и слоганом који је исписао просветитељ Вук Стефановић Караџић: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ.“

У програму су учествовали Драгица Шредер из Хилдена, Костадинка Коца Ђорђевска из Менхенгладбаха, Милош Милојевић из Ерлангена, Здравко Лазаревић из Баден-Бадена, Александар Саша Јовановић, Загорка Бунтхорнсаде и Љубиша Симић из Франкфурта, Милорад Мики Миленковић из Офенбаха, Злата Икановић из Хојзенштама, Љубиша Тиша Станковић из Кронберга.

Виртуелно су се у програм укључили Славица Мастикоса и Дубравка Драговић Шеховић из Београда, Тамара Ћирић из Ниша, Светлана Матић из Беча, Мирјана Стојановска из Битоља, Јелена Ћирић из Прага, Соња Столеска и Димче Шинпинкаровски из Струге, Љубинка Станков Перинац и Славомир Гвозденовић из Темишвара, Дијана Кондић Ђурић, Милан Ђурић и Драган Јаковљевић из Будимпеште, Сергеј Гловјук из Русије, Живко Вујић из Бањалуке и Даница Додић из Париза.

Александар Владисављевић је програм употпунио са три музичке нумере на виолини.

– Седмица већ више од 25 година гради мостове између култура и народа, негујући и подстичући књижевно стваралаштво и праве људске вредности. Седмица је формирана 1995. године, с циљем да буде кућа младих и старијих писаца, јавна сцена за представљање дела наших аутора из дијаспоре и спона са отаџбином. Данас се трудимо да у овим тешким околностима обележимо четврт века постојања и успешног рада, да покажемо достојанствену храброст у борби за очување матерњег језика и идентитета у туђини. У томе нас подржава Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту на Мајни на челу са генералним конзулом, господином Бранком Радовановићем. Посебно треба истаћи и велику подршку, коју већ дуги низ година нашем удружењу пружа Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Веома смо захвални што је Управа за сарадњу с дијаспором и ове године, у овим тешким околностима насталим пандемијом короне вируса, успела да издвоји средства за суфинансирање традиционалних Октобарских сусрета писаца дијаспоре – рекао је Љубиша Симић, председник Седмице.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …