srlaten

Организације дијаспоре за матицу у време вируса #Covid19

Организације дијаспоре из различитих држава објавиле су да се прикључују акцији #ПодржиХероје #PodržiHeroje коју су заједнички започели Савез Срба  Словеније и Национални савет Словенаца Србије са намером да се прикупе средства за набавку медицинског материјала.

Акцији #ПодржиХероје чије је координатор испред Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић придружили су се Савез Срба Француске, Савез Срба Италије,  и Хуманитарно удружење „Одбор за Косово и Метохију“ из Бањалуке.

„Изузетно ме радује новост да се наши драги пријатељи из Италије, Француске и Републике Српске прикључују нашој акцији и помоћи херојима. Такође очекујемо у скорије време још сабораца који ће се одазвати на наш већ упућен позив“, рекао је Кокановић и додао да је сигуран да ће се овде показано јединство српске дијаспоре одразити и на будуће пројекте свих савеза и друштава. Заједно смо јачи!

Испред Савеза Срба у Италије координатор акције је Дејан Кусало из „Корена“ из Вероне, који истиче да ће заједничка акција објединити неколико веома важних питања Срба у дијаспори и матици:

„На првом месту је оно што и сам назив акције каже – помоћ херојима. На другом месту је будућа сарадња свих наших друштава, која је са оваквим хуманим поводом, почела на најчистији могући начин и то заиста  много обећава.“, рекао Кусало.

Ђуро Ћетковић, председник Савеза Срба Француске поводом акције #ПодржиХероје истиче следеће:

„Ушли смо у ову акцију као савез, са свим ресурсима које имамо на располагању, зато што смо става да се дијаспора мора ујединити и то сматрамо као једину исправну идеју у овој изванредно тешкој ситуацији“.

Милорад Арлов, испред удружења „Одбор за Косово и Метохију“ из Бањалуке са великим хуманитарним искуством када је реч о помоћи нашем народу на Косову и Метохији поводом акције #ПодржиХероје истиче „да нас мука спаја и покреће српску свест, слогу и заједнички дух српског народа“

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …