srlaten

Осма година српске допунске школе Просвјете у Аустрији

Извор: Просвјета Аустрија

У недељу, 4. октобра 2020. године полазници Просвјетине „Школе српског језика“ свечано су започели упис у нову школску годину.  Осмој години по реду, осим ђака,  родитеља  и грађана Беча радују се  и сви Просвјетини педагози на челу са оснивачем, председником Просвјете Срђаном Мијалковићем.

Упис у српску школу биће могућ целог октобра, на свим пунктовима у Аустрији, а због актуелне ситуације, продужиће се до краја месеца. Настављају се сви разреди у просторијама у нашим црквама у другом, трећем и шеснаестом округу, као и у Линцу и Ст. Полтену! Почиње и предшколска Мала причаоница за најмлађе. Наравно и Мали хор Просвјете, под водјством господје Вере Симић наставља са пробама.

Сви учесници, педагози и деца ће се савесно и одговорно придржавати свих предвиђених законских и хигијенских мера које су неопходне. За додатне информације на  www.prosvjeta.at, a могу се користити нове мејл адресе са инфо-плаката, као и office@prosvjeta.at.

Мијалковић позива наше људе у Бечу и Аустрији да подрже школу, да се укључе у њен рад и пошаљу своју децу да уче српски језик, јер ово је школа за сву децу српског порекла у Аустрији, као и за све оне који желе да науче српски језик на прави начин.

Он је похвалио тим Просвјете на вредном раду у овом тешком периоду , а посебно је захвалио Епископу Андреју, свештенству и свим  храмовима СПЦ у Бечу и Аустрији  који подржавају овај пројекат од самог почетка. „Овај комплексни пројекат допунске наставе није лако одржавати, али ипак постоји подршка многих, Епархије аустријско-швајцарске, значајних институција,  између осталог и од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Р. Србије, Амбасаде Р. Србије у Бечу, Представништва Републике Српске у Бечу и других који разумеју да је добро знање свог језика најважнији предуслов за очување културног и националног идетитета у расејању, а истовремено и снажан импулс нашој заједници у Аустрији у настојању да се изборимо за право на српски језик као матерњи, као и бољи целокупни друштвени и културни статус у овој земљи. Ово је прилика да поручим свим нашим људима да 11. октобра изађу на изборе и гласају, јер је и то начин да покажемо да смо важан део овог друштва, који мора да добије иста права као и сви други грађани, међу којима је право на свој, српски језик и културу међу најважнијима.“, истакао је Мијалковић.

Уз остале педагоге, наставнице српског језика Александра Танасковић, Весна Шпирић и Сузана Миловановић, организовале су и започеле упис у школу. Дочекале су нове ђаке и уредиле учионице, заједничким радом успеле да припреме нову школску годину и да са децом поделе радост јер се њихова мисија наставља и ове године упркос тешкоћама .

Истовремено ће почети и настава предшколског разреда -Мале причаонице, која успева да деци од четири до шест година кроз игру и на креативан начин приближи српски језик. Почетни ниво учења српског језика веома је важан јер се деца упознају са основама језика и писма од малих ногу. Зато наставнице Јована Митић, Ивана Миловановић и Босиљка Крстић са задовољством приступају деци овог узраста. Према приликама, наставиће се и Ликовни разред Просвјете, а припрема се отварање нових разреда широм Аустрије.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …