srlaten

Отварање новог дела центра ,,Свети Сава“ у Десци

У Десци, малом насељу на тромеђи Мађарске, Румуније и Србије, 12. маја 2018. године, свечано је отворен и освештан нови део Српског културног, образовног и духовног центра ,,Свети Сава“ а свечаним концертом обележено је 70 година оснивања и рада КУД-а ,,Банат“ из Деске.

Средствима ЕУ, мађарске владе и Српске самоуправе у Мађарској, на раније обновљеној згради српског обданишта и основне школе, подигнут је још један спрат који ће служити, заједно са већ постојећом школом, као Српски културни, образовни и духовни центар под називом ,,Свети Сава“. У оквиру дограђеног дела налазе се радионица традиционалних српских заната, мали музеј српских рукотворина, сале за разне културне активности, са припадајућом опремом, као и смештајни простори за професоре и ђаке, у случају организовања семинара, тематских скупова или других окупљања младих.

Нови део центра ,,Свети Сава“, свечаним пресецањем врпце, отворили су представник СПЦ и Љубомир Алексов, српски портпарол у парламенту Мађарске. Свечаности су присуствовали Ласло Кираљ, начелник насеља, Вера Пејић-Сутор, председник Српске самоуправе у Мађарској, као и многи други представници српских самоуправа у Мађарској и локалног становништва. Свечаности је присуствовао и амбасадор Раде Дробац, који је Центру, испред Амбасаде Републике Србије у Будимпешти и Владе Републике Србије, поклонио графику Београда.

У поподневним часовима је свечаним концертом обележено 70 година оснивања и рада КУД-а ,,Банат“ из Деске, коме је присуствовало око 40 званица из Деске, Будимпеште и других места из Мађарске као гости из Краљева и Суботице.

Након концерта, начелник места, Ласло Кираљ, поделио је комеморативне стаклене плакете неколицини заслужних грађана Деске, пре свега за дугогодишњи рад и активност у оквиру КУД-а ,,Банат“, као и другим личностима које су својим активностима и подршком допринели раду овог КУД-а али и укупном успешном раду српске заједнице у Десци. Признање је додељено амбасадору Дропцу, ,,за пријатељство, подршку и сарадњу“ а потом и другим угледним и заслужним личностима.

Захваљујући се на признању, амбасадор Дробац је истакао да увек са великим задовољством долази у Деску јер је она најбољи пример како слога и међусобно поштовање могу допринети заједничком успеху града. Истакао је да је Деска, иако мало место, једно од најактивнијих у неговању српске културе и традиције и рекао да ће новоизграђени објекат, односно центар ,, Свети Сава“, допринети још бољем, богатијем и успешнијем раду српске заједнице у Десци.

Истом приликом је пред публиком прочитано писмо којим се КУД ,,Банат“ обавештава да је Културно-просветна заједница, заједно са Министарством спољних послова – Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, поводом јубилеја, доделила златну значку КУД-у ,,Банат“ из Деске, а која ће бити уручена руководиоцу овог друштва Кристифору Брцану на посебној свечаности у Београду.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …