srlaten

Отварање прве српске школе у Аустралији

На Савиндан је званичном церемонијом отварања почео са радом Колеџ Светог Саве у сиднејском предграђу Варовил који ће похађати генерације аустралијске деце, која са поносом носе српско наслеђе, као и деца која нису српског порекла.
Церемонију свечаног отварања колеџа, која је била затворена за јавност, поред Његовог преосвештенства епископа аустралијско-новозеландског господина Силуана, предводила је премијерка Новог Јужног Велса Гладис Береџиклијан, уз присуство првих ђака, њихових родитеља, као и званица из политичког врха Новог Јужног Велса, свештенства српске, грчке, руске и антиохијске цркве, отправника послова амбасада Републике Србије и Босне и Херцеговине у Канбери и српске заједнице.

Премијерка Береџиклијан истакла је да је снага аустралијске заједнице у томе што је чине људи који су дошли са свих страна света и пружили огроман допринос успеху друштва, као и да блискост коју осећа темељи у својим православним кореним и у чињеници да је кума српској деци, а да је сан који је започет у 2004. години преточен у реалност.

Епископ аустралијско-новозеландски господин Силуан рекао је да ће Колеџ Светог Саве бити јединствена нит српске заједнице, уткана у таписерију различитости мултикултуралне Аустралије, као и да је спона цркве и школе модел који нам је дао Свети Сава.

Камен темељац овог здања постављен је 2005. године, а земљиште на коме се налази освештао је патријарх Павле током боравка у Аустралији 2004. године.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …