srlaten

Отворена Српска кућа у Прагу

Српска кућа, репрезентативни објекат на пет спратова, површине од преко 1.400 метара квадратних, отворена је у центру Прага, у Соколској улици бр. 18. Око три хиљаде Срба који живе у Чешкој, имаће свој културно-информативни центар, библиотеку, фонотеку и колекцију српских документарних и играних филмова и серија у Српској кући. У овом објекту, налазиће се и седиште удружења „Свети Сава“, као и редакција часописа српске мањине у Чешкој „Српска реч“.

Здање је од великог значаја за промовисање српске културе у Чешкој, јер ће ту бити организоване изложбе, концерти, позоришне представе, филмске пројекције, наступи културно-уметничких друштава, промоције књига и часописа, аутора и извођача из Србије.

Српску кућу су отворили заменик Владине Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Александар Влајковић и председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић. Они су захвалили Граду Прагу, Влади и Парламенту Чешке Републике што „подржавају активности српске заједнице у овој земљи и што су званично признали статус националне мањине српском народу, иако је малобројан и није аутохтон“.

Александар Влајковић је нагласио да ће Канцеларија Владе Србије за дијаспору пружати пуну подршку активностима Српске куће у Прагу. Између осталог, већ је договорено да се у Прагу одржава Фестивал српског филма, јер је чешка престоница и европска престоница филма, у којој су учили српски филмски великани. Он је изразио очекивања да ће и држава Србија и њена министарства, а посебно Министарство културе, као и амбасада у Прагу, пружити подршку активностима Српске куће, јер је то интерес две државе и два народа.

Честитајући велики јубилеј – 10 година рада Српске организације „Свети Сава“, Влајковић је рекао да су тек сада створени прави услови за деловање једне организације у пријатељској земљи, која је увек на страни Србије.

„Као високо привредно развијена земља, Чешка Република, која је чланица Европске уније, жели тешњу привредну сарадњу са Србијом, што свакако и Србија жели, али је недовољно била ангажована на томе, па се тек може очекивати да ће привреде две земље унапредити своје привредне везе.“, рекао је Влајковић.

Он је нагласио да ће у саставу Културно-информативног центра о Србији деловати и српско-чешка привредна комора. Организовање коморе преузео је Петар Марјановић, власник успешног чешког предузећа Марекс Трејд, који ће окупити наше пословне људе око овог пројекта, а који ужива велики углед и међу нејвишим политичарима чешке државе.

Председник скупштинског Одбора за дијаспору Александар Чотрић рекао је да је постојање Српске куће у Прагу, у срцу Чешке и средње Европе, од великог значаја за српско расејање које живи на овим просторима.

„Ова институција допринеће очувању њиховог идентитета, јачању веза са матичном државом и продубљивању пријатељских и партнерских односа Србије и Чешке, као и адекватном представљању научних, културних, просветних, привредних, туристичких, спортских и других достигнућа српског народа у Чешкој и матичној земљи“, нагласио је Чотрић.

„Доста су нас други представљали на начин који није био истинит“, додао је он и поручио да је време да се пред Европом и светом „прикажемо онаквим какви заиста јесмо, као народ велике и богате културе која сеже у далеку прошлост“. Он је истакао заслуге председнице Српског удружења „Свети Сава“ мр Бранке Кубеш за добијање простора од Града Прага и отварање Српске куће.

Тим поводом народна посланица и чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону Дијана Вукомановић уручила је Бранки Кубеш државни грб Републике Србије. Исто признање додељено је и привреднику Петру Марјановићу, власнику предузећа „Марекс трејд“ из Прага, за његов дугогодишњи хуманитарни рад, као и заслуге што је Влада Чешке поклонила Београду десетак аутобуса и трамваја за потребе градског превоза.

Свечаности отварања Српске куће присуствовали су и амбасадор Србије у Прагу Маја Митровић, званичници Министарства културе Чешке и Града Прага, режисер филма „Отето Косово“ Вацлав Дворжак и друге угледне личности из јавног, политичког и културног живота Прага, као и представници српске заједнице у Чешкој Републици.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …