srlaten

Отворена Српска кућа у Пљевљима

Извор: pvsvitanje.me

У Улици Вука Караџића, у Пљевљима, 28. августа 2020. године, отворен је Културно-информативни центар „Свети Сава“ – у народу већ препознат као Српска кућа, под патронатом Српског националног савета Црне Горе чији је председник Момчило Вуксановић. Објекат је освештао владика милешевски господин Атанасије са свештенством Архијерејског намесништва пљеваљског.

?

Објекат је купљен прошле године захваљујући помоћи Владе Србије, а радови на реконструкцији су почели у јуну ове године. Поред реконструкције објекта извршено је и уређење дворишта.

– Ово је наш допринос одбрани светиња. Радимо то на начин да се никада на овим просторима не угаси наша српска традиција. Све оно што смо радили у протеклом времену као Српски национални савет, радили смо да нешто остане и то што смо створили да се не угаси. Тако је било и са Српским новинама, Српским радијом, Српском телевизојм, Српском  књижевном задругом, тако је било и са обележавањем националних празника. Све смо то баштинили и на неки начин врло мукотрпно стварали и ништа се није угасило, казао је Момчило Вуксановић, и додао да верује да ће ово бити место за окупљање српских културних и научних организација у Пљевљима.

?

Владика милешевски Атанасије одликовао је овом приликом Српски културни центар „Патријарх Варнава“  из Пљеваља орденом „Белог Анђела“ другог реда „делатну љубав према СПЦ, посебно показану  у одбрани православних светиња у Црној Гори“, а орден је примио Божидаар Јеловац, председник СКЦ „Патријарх Варнава“.

У програму су учествовали  Хор „Свети Великомученик Станко“ из Никшића, гуслари Васо Ђондовић и Максим Војводић и здравичар Миро Ђачић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …