srlaten

Отворени 5. дани српске културе у Истри

Пети Дани српске културе у Истри отворени у 18.4.2013. су у Галерији Винцент од Каства у Истарском народном казалишту. Уз отварање изложбе слика групе аутора одржано је и подсећање на највећу српску песникињу Десанку Максимовић којој је посвећена и овогодишња манифестација.

Растко Јанковић са Србима из Истре

У оквиру своје посете Истри Растко Јанковић се састао са градоначелником Пуле, Борисом Милетићем. Разговарали су о братимљењу општина, унапређењу просветне  и културне сарадње, размени ђака, организовању летњих кампова за децу и  омладину. У Парохијском дому у Пероју Јанквоић се састао и са  представницима Српске Православне цркве и  Јерејом Гораном Петковићем.

Растко Јанковић је са председнцима водећих српских удружења у Истри водио конструктиван  разговор о међусобним односима који је допринео јачању јединства ових организација.

„После три три године решене све несугласице, што је довело до боље организације Дана српске културе у Истри“, истакао је овим поводом Јанковић.

Оно што мења границе које политика успоставља ради својих интереса је сасвим сигурно култура. Она прелази границе. Ви сте обилато прешли границе радећи овај посао и организујући Дане српске културе, поручио је организаторима и свим присутнима Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа. Уз то се и нашалио рекавши: „Срећа ваша да не морате уводити ћирилицу…“, да би након кратке паузе, вероватно подстакнут коментаром из публике, наставио „али вјерујем да у Истри то не би био проблем“.

На изложби слика, своје радове изложиле су Славица Ердељановић-Цурк, Татјана Николајевић-Веселинов, Јасна Вишњић, Бобана Стошић и Јасмина Церовић. Књижевни програм „Десанки у част“ водили су књижевник Владимир Благојевић и глумица Милена Мирковић која је говорила стихове Десанке Максимовић.

Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србе у региону и представник Владе Републике Србије, истакао је значај овог и сличних догађаја рекавши да је „улагање у културу улагање у идентитет и овакви догађају представљају одржавање самог идентитета“ народа који ту живи.

„Ова манифестација, са својим реномираним садржајима и богатим програмом, постала је значајан догађај у културном и друштвеном животу мултиетничке и мултикултурне  Истре. Веома је значајно  да наши пријатељи других нација, на овај начин могу да упознају српску културу и традицију, и  уметнике  који долазе из Србије и региона“, рекао је Јанковић отварајући Дане српске културе у Истри.

Миодраг Рашула, председник заједнице Срба Истре, нагласио је да се кроз ове програмске садржаје настоји да се српска култура, традиција, језик и обичаји приближе свим људима који живе на овим просторима, и кроз ово дружење успоставе нове пријатељства и конктакти.

Свечаном отварању присуствовали су генерални конзул РС у Ријеци Зоран Поповић, градоначелник Старе Пазове Ђорђе Радиновић, градоначелник Пуле Борис Милетић, који је казао да су Пула и Истра једни од симбола толеранције зато јер „ми напросто тако живимо“. У име организатора присутне је поздравио и Миомир Јеремић.

Дане српске културе у Истри трају четири дана и организујe их Координација Срба у Истри, Заједница Срба Истра из Пуле и Српско народно вијеће.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …