srlaten

Отворени Дани српске културе у Темишвару

У сали филхармоније у Темишвару, 1. новембра, отворени су дванаести Дани српске културе у Темишвару, пројекцијом филма ,,Santa Maria della Salute“.

Манифестацију су отворили Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, амбасадор Аца Јовановић, в.д. помоћника министра спољних послова, Бранко Бранковић, амбасадор Републике Србије у Букурешту, Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Славољуб Аднађ, српски посланик у Парлементу Румуније, Данијел Францеску, заменик префекта жупаније Тимиш, Калин Добра, председник жупанијског савета жупаније Тимиш и Николае Робу, градоначелник Темишвара.

Огњан Крстић, указао је на значај манифестације Дани српске културе у Темишвару, за српску заједницу у Румунији, која се у континуитету одржава дванаест година. Амбасадор Аца Јовановић, изразио је задовољство што Савез Срба у Румунији у континуитету доприноси очувању српског националног идентитета и истовремено се захвалио румунској држави и представницима локалних органа што им на том путу пружају подршку. Амбасадор Бранко Бранковић, подсетио је на значај различитих манифестација које промовишу српску културу и језик попут недавно одржаног Међународног сајма књига у Београду, 125 година од рођења славног српског нобеловца Иве Андрића, Дана српске културе у Темишвару, али и низа других активности чији циљ је јачање српског националног идентитета. Представници румунских органа, потврдили су опредељеност Румуније, жупанијских и локалних органа да поштују права свих 18 националних мањина колико их живи у Румунији али и да активно подржавају и финансијски помажу реализацију различитих пројеката које они организују, међу којима су и Дани српске културе у Темишвару. Српски посланик у Парламенту Румуније, Славољуб Аднађ, говорио је о потреби јединства, слоге и толеранције и потврдио своју опредељеност да ради за добробит српске заједнице уз истовремену обавезу улагања додатног труда сваког појединца, да се очува српство у Румунији.

Након поздравних речи званичника и пројекције филма, публици су се поклонили глумица Тамара Алексић, која је тумачила главну женску улогу у филму, као и главни и извршни продуценти филма. Међу присутнима у публици, били су припадници српске заједнице, ђаци, студенти из Србије који студирају у Румунији, али и други заинтересовани грађани.

Пројекат је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

(Фото: Савез Срба у Румунији)

   

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …