srlaten

Полагање венца на месту терористичког напада у Бечу

На предлог Заједнице српских клубова у Бечу, у петак 6. новембра 2020. године на месту злочина, представници српских организација положили су венац и цвеће и упалили свеће страдалим жртвама у терористичком нападу у центру Бечу.

Делегацију коју је предводио Лука Марковић, председник Заједнице српских клубова, чинили су: Др Небојша Родић, амбасадор Републике Србије у Аустрији, Мр Младен Филиповић, директор Представништва Републике Српске у Аустрији, Синиша Бенцун, амбасадор БИХ при међународним организацијама у Бечу, свештеник Славиша Божић, Александар Станковић, председник Културно-спортског клуба „Бамби“, проф. Светлана Матић, председница Аустријско-српског културног друштва „Вилхелмина Мина Караџић“ и Константин Добриловић.

„Желимо да изразимо солидарност и захвалност аустријским службама безбедности које су муњевитом акцијом, успеле да спрече веће кривополиће, а породицама жртава упућујемо  изразе дубоког саучешћа. Космополитски Беч је одувек био оаза мира и различитости, пружао једнаке могућности свима, без обзира на верску, културну и политичку опредељеност, отворен за дијалог и привржен толеранцији,  па се надамо да ће тако бити и у будућности“, истакла је Светлана Матић, председница АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“.

Лука Марковић, председник Заједнице српских клубова у Бечу, у саопштењу за јавност, нагласио је, између осталог, следеће: „Повређени смо, али нисмо побеђени. Ово је био кукавички и нељудски напад на све нас у Бечу. Али живот мора да иде даље. Не смемо никад да заборавимо невине зртве. Дужност свих нас је да се боримо против мржње и говора мржње. Терориста је био затрован  говором мржње и самим тим је резултат тога био његов нељудски чин. Под слободом  говора и демократије не спада ширење говора мржње, упозоримо све оне који се служе тим нехуманим инструментом.“

Заједница српских клубова из Беча, осудила је злочин и упутила званичницима Беча и Аустрије изразе искреног саучешћа и солидарности.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …