srlaten

Помоћ у виду кредита и донација 995,2 милиона евра

На Донаторској конференцији у Бриселу за отклањање последица мајских поплава за Србију и Босну и Херцеговину прикупљено је укупно милијарду и 846 милијарди евра. Србија добија  995, 2 милиона евра у виду повољних кредита и директних донација.

STEFAN FILE

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је за Србију на донаторској конференцији опредељено 995 милиона евра најповојнијих кредита и потпуно слободних средстава и да је због тога веома задовољан и поносан.

„Прикупљено је укупно 1. 846 милиона евра, од тога 995 милиона за Србију, што најповољнијих могућих кредита, што потпуно слободних средстава, која се додељују да се извучемо из невоље и отклонимо све последице поплава“, рекао је Николић Тањугу.

Он се захвалио учесницима конференције на солидарности и подршци Србији и БиХ и истакао да је поносан председник Србије, земље чија је исправна и чврста позиција у Бриселу окупила њене пријатеље. Николић је учеснике скупа обавестио да је у Србији штета процењена на милијарду и 500 милиона евра.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је у обраћању на донаторској конференцији истакао регионалну сарадњу као један од спољнополитичких приоритета Републике Србије.

“Регион Балкана у тренуцима ове страшне елементарне непогоде показао је заиста велики степен солидарности и, на неки начин, демонстрирао шта значи суштинска регионална сарадња и до које мере и грађани и владе земаља региона брину једни о другима”, рекао је Ивица Дачић.

У помоћ која је обезбеђена за две земље улази и 195 милиона евра колико ће издвојити ЕУ, односно њене институције.

„Од укупно 195 милиона евра, 85 милиона биће издвојено за БиХ, 80 милиона за Србији, а 30 милиона ће се тицати регионалних мера за намиривање штете“, рекао је Штефан Филе, комесар за проширење ЕУ.

Директор Канцеларије за обнову после поплава Марко Благојевић који је на конференцији предстсавио потребе Србије за санацију од поплава, оценио је конференција протекла боље него што се очекивало и да ће прикупљени новац пре свега бити искоришћен за реконструкцију енергетској система и опоравак пољопривреде.

„Атмосфера је била изузетно позитивна и појавило се много мањих донатора које нисмо очекивали“, рекао је Благојевић Тањугу при крају јучерашње конференције.
Многи донатори су, како је објаснио, дали само укупну цифру за обе земље, а сем тога веома велики број донација које су на овој конференцији лицитирани већ је раније упућен у виду билатералне помоћи, а неке земље су рекле да ће тек одлучити о билатералној помоћи.

Министарка без портфеља за европске интеграције Јадранка Јоксимовић указала је да је цифра поменута на донаторској конференцији импозантна, али је упозорила да је треба узети са резервом.

„Још увек не знамо колико је новца намењено Србији, а колико БиХ“, рекла је она за Тањуг објаснила да само мањи део поменуте суме представља свеж новац.

„Морамо да раздвојимо директне донације од кредита и да видимо услове под којима ћемо те кредите добити“, рекла је она.

Јоксимовић је указала и да је један део новца који је данас обећан раније већ био одобрен Србији за неке друге намене, а да је на данашњој конференцији преусмерен на отклањање последица поплаве.

Јадранка Јоксимовић је истакла да ЕУ, кроз претприступне фондове, Фонд солидарности и билатералну помоћ остаје највећи донатор Србији за отклањање последица мајских поплава.

Предлог Закона о отклањању последица поплава налази се у скупштинској процедури. Закон о отклањању последица поплава одређује институциналне механизме за убрзање процеса обнове подручја погођених поплавама.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …