srlaten

Посета Александра Влајковића немачком Бундестагу

Приликом недавне државне посете Александра Влајковића, заменика директора Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону, Берлину,  имао је срдачан сусрет са немачким савезним послаником Јосипом Јуратовићем, у Бундестагу. У разговору је учествовао и Милан Чобанов, потпредседник Централног Савета Срба у Немачкој и члан Немачког Савета за интеграције, избеглиштво и миграције.

Заменик директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Александар Влајковић, у посети Бундестагу

Тема разговора били су Срби у Немачкој и њихово интегрисање у немачко друштво, као и политичка ситуација на Балкану и интегрисање Србије у Европску унију. Јосип Јуратовић је једини посланик Савезног парламента пореклом из бивше Југославије. Одмах на почетку разговора Јуратовић је нагласио да иако је пореклом Хрват да себе види као представника свих народа бивше Југославије у немачком Бундестагу, а да као члан Одбора за интегрисање западног Балкана у Европску унију чини велике напоре да земље бивше југословенске заједнице постану равноправне чланице Уније. Иначе хрватски националисти су, због његових објективних ставова, Јуратовића прогласили издајицом.

Током разговора Јуратовић је указао да народи бивше Југославије и у будућности треба да међусобно сарађују, да морају да превазиђу историјско бреме, јер први суседи су увек најважнији партнери, а на то их упућује близина, језик и култура.

Влајковић је подсетио да и Срби и Хрвати имају сличне проблеме у Немачкој, а то је асимилација и да би немачка држава морала да помогне очувању матерњег језика деце новодошлих, јер је то интерес и Немачке, јер језик помаже развијању сарадње са земљама из којих су дошли.

Заменик директора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Александар Влајковић са послаником Савезног Парламента Немачке Јосипом Јуратовићем

Две стране су се сложиле да дијаспора пре свега својим политичким и економским искуством, стеченим у развијеном свету, могла бити мост између матице и Немачке.

Јосип Јуратовић је на крају обећао да ће ускоро, са неким члановима Одбора Бундестага за интегрисање у Европску унију, посетити Србију, да ће се залагати за улазак Србије у Европску заједницу, као и за добросуседске односе Србије и Хрватске, јер је то интерес не само Срба и Хрвата, него и целе Уније.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …