srlaten

Посета Председника Александра Вучића Српској кући у Подгорици

Председник Р. Србије Александар Вучић je у току боравка у Подгорици, а поводом присутва на сахрани Mитрополита црногорско-приморског Амфилохија, посетио „Српску кућу“ чију је изградњу финансирала Влада Р. Србије.

Председника Вучића је дочекао директор „Српске куће“ Емило Лабудовић , а потом су заједно обишли седиште институција и организација које постоје ради очувања културног и националног идентитета српског народа у Р. Црној Гори. У „Српској кући“ су смештене Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, Институт за српску културу, Српски национални савет, Удружење књижевника Црне Горе, Српска телевизија, Српски радио, Српске новине, Српски културни центар…

Вучић: „Поклонићу 300 својих личних књига“

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас у Подгорици да ће Србија и даље помагати српском народу у Црној Гори. Вучић је, након посете Српској кући, рекао да је срећан и задовољан што је Србија уложила 3,5 милиона евра у тај велелепни пројекат на најлепшем месту у Подгорици.

Председник Вучић је у изјави новинарима, рекао да је видео део научних часописа које није могао да види раније и значајну штампану продукцију, а да ће садржајем који тек долази Српска кућа и њена библиотека показати прави смисао.

„Желим вам да још успешније и умешније овде радите. Што се нас тиче, што нас више нападају да улажемо новац, ми ћемо улагати још више, јер је то новац грађана Србије. Срећан сам што смо ово поклонили српском народу у Црној Гори. Таквих ствари биће још у Црној Гори, на приморју и на северу. Жеља је Србије да Срби буду своји на своме, и да поносно чувају српско име и презиме и да нашем народу помогнемо“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће да поклони 300 књига из личне библиотеке, као и да ће се побринути за донацију још 700 књига. „Молићу људе и у Службеном гласнику и Заводу за уџбенике да помогну, јер је важно промовисање нашег писма и језика“, објаснио је он.

Додик: Наш народ има право на свој идентитет 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да му је било важно да коначно посети Српску кућу у Подгорици, те да је пријатно изненађен и изгледом објекта и свим садржајима који су им представљени.

„Ово је импозантно и треба да послужи за јачање уверења да наш народ има право на свој идентитет и да не може да се одрекне ничег од свог идентитета“, рекао је Додик новинарима. Он је додао да ће институције Републике Српске сарађивати са Српском кућом, како би учинили да садржај буде још бољи.

„Ово говори о Србији која води рачуна о свом народу и важно је да се очувају све ове функције“, рекао је Додик.

Председника Вучића поред домаћина Лабудовића, у Српској кући су дочекали Андрија Мандић и Милан Кнежевић, политички представници српског народа у Црној Гори, те амбасадор Р.Србије у Црној Гори В. Божовић.

Лидер Демократског фронта Андрија Мандић је испред Српске куће у Подгорици, непосредно пре доласка председника Вучића, рекао да је његов долазак у Црну Гору веома важан за Србе који су, како је рекао, остали без митрополита Амфилохија, историјске личности на коју се доминантно ослањала читава политика и снага српске цркве.

“Митрополит је цркву затекао скоро у рушевинама, а она се данас тако уздигла и моћна је народна установа“, рекао је Мандић.

Он је казао да дочекују председника Вучића испред зграде која је власништво српског народа у Црној Гори за шта је, како је истакао, доминантно заслужан сам Вучић.

„Његова идеја је била да се овде омогући српским културним установама и информативним редакцијама да добију прикладан простор одакле ће српски народ да чува свој идентитет, рекао је Мандић новинарима.

“Раније смо имали велике проблеме, али одлука премијера и председника Вучића да помогне српски народ заслужила је једну нову одредницу, да од времена краља Александра до данас нико није више помогао српски народ него што је то председник Вучић“ рекао је Мандић.

Долазак председника Србије Александра Вучића, српског члана Председништва Милорада Додика и патријарха Иринеја у Црну Гору, на сахрану Митрополита Амфилохија, је снажна порука да је српски народ непоколебљив, одлучан и спреман да изнесе сва искушења, изјавио је испред Српске куће председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.

Кнежевић је новинарима испред Српске куће, на питање због чега се дигла „бука“ око помоћи Србије нашем народу у Црној Гори, рекао да је то зато што се српски народ у тој земљи најзад пробудио и показао своју саборност, јединство и снагу.

„То што је Александар Вучић као премијер и председник Србије помогао изградњи српских институција у Црној Гори требало би да представља један показатељ поносног деловања нашег народа и свих људи који живе у Црној Гори“,рекао је Кнежевић.

Он је подсетио да је председник Вучић у Подгорици рекао да као председник Србије нема ништа против да Црна Гора улаже у црногорске културне и научне институције у Србији, као и да ће наставити да помаже српске институције у Црној Гори чиме је, сматра Кнежевић, послао снажну поруку у дану који представља тугу за СПЦ.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …