srlaten

Потписан Меморандум о сарадњи са Mинистарством просвјете и културе Републике Српске

извор:  Министарство културе и информисања

Министар културе и информисања Братислав Петковић и министар просвjете и културе Републике Српске Антон Kасиповић потписали су Меморандум о сарадњи између Mинистарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Републике Србије за 2013, 2014. и 2015. годину у циљу промоције традиције, историје, културе, језика и писма Републике Србије и Републике Српске, као и сарадње у области очувања културног наслеђа и савременог културног стваралаштва и креативних индустрија.

извор: Министарство културе и информисања

 “Ово је сасвим логичан корак када су у питању наше две земље и на овај начин се формално испуњава нешто што већ постоји – веза између Републике Србије и Републике Српске. Тесне везе које постоје сада ће се продубљивати, а овај Меморандум нас само додатно обавезује да истрајемо у томе. Очекујем да ће потписивање овог Меморандума бити пример не само за регион, већ и за Европу, пре свега због помоћи коју Република Србија може да пружи Републици Српској у области кинематографије, а то је преношење искуства за лакши приступ европским фондовима на основу искуства са Еуримажом“ рекао је том приликом министар Петковић.

Меморандум обухвата сарадњу у виду редовне размене информација о стању у области културе, заједничке реализације пројеката, заједничког учешћа у међународним и регионалним пројектима; едукације и усавршавања стручних занимања у области културе (нпр. у музејској делатности – реастауратори, конзерватори итд), учешћана стручним и научним скуповима и семинарима, подстицања сарадње академија уметности.

Министарства ће подржавати и унапређивати сарадњу институција из области заштите културног наслеђа, сарадњу у оквиру својих институција, сарађивати на стварању услова за унапређивање креативних индустрија, стварању условаза заједничко учествовање и сарадњу у оквиру међународних и фондова Европске уније и програма, као и других фондова, као и других фондоваи радити на подстицању и унапређивању међусобних односа и сарадње између установа културе, уметничких удружења и културних стваралаца. Полазећи од научног истраживања и технолошких иновација у области културе, нарочито дигитализације, подржаће стручна и научна истраживања у култури, истраживачки рад и унапређење рада установа и других субјеката у култури, са циљем да се допринесе што квалитетнијој размени искустава на пољу трансфера технологије.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …