srlaten

Потписан Протокол о сарадњи МСП Србије и Организације српских студената у иностранству

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић потписао је данас са представницима Организације српских студената у иностранству (ОССИ) протокол о сарадњи, којим се, између осталог, предвиђа могућност да известан број наших студената са иностраних универзитета сваке године обави стручну праксу у српским дипломатско-конзуларним представништвима и похађа Дипломатску академију.

Министар Селаковић је том приликом изјавио да је циљ идентификовање сваког нашег младића и девојке који студирају у иностранству и који изражавају жељу да се врате у отаџбину, овде запосле, раде, живе, подижу породицу и постижу своје професионалне успехе.

„Ово ће представљати један од озбиљних приоритета у нашем будућем деловању“, поручио је Селаковић након потписивања протокола.

undefined

Како је објаснио, предвиђени су различити видови сарадње, од омогућавања обављања стручне праксе у нашим амбасадама и генералним конзулатима, до учешћа у стицању специјалистичких знања на Дипломатској академији по повратку са студија у иностранству, али и повезивање наших младих стручњака из иностранства са послодавцима у Србији.

„У будућем периоду, а на основу данас потписаног Протокола о сарадњи, посебну бригу водићемо о нашим студентима у иностранству, и та брига огледаће се у нашем деловању које је усмерено прво ка томе да будемо добар сервис њима у местима где се налазе наша дипломатско-конзуларна представништва, али и деловање на плану њиховог враћања у отаџбину, јер је Србији потребна још већа интелектуална снага коју управо стичу и носе наши млади људи на студијама у иностранству“, рекао је Селаковић.

Председник ОССИ Александар Љубомировић изјавио је овом приликом да је данас учињен велики корак ка окупљању српских студената који су тренутно на студијама у иностранству, и упућена порука да студенти у иностранству нису заборављени од своје матице, те да ће МСП у наредном периоду урадити све да олакша повратак нашим студентима у Србију.

Према анкети коју је спровела ОССИ 2020. године, 31 одсто српских студената који тренутно завршава образовање у иностранству жели да се врати у Србију.

„На нама је да у сарадњи са МСП учинимо све што је у нашој моћи да те студенте вратимо или да их барем охрабримо на повратак у Србију. Ове године израдићемо платформу која ће окупити око 40.000 наших студената у иностранству, а други корак је да те студенте повежемо са нашим институцијама и фирмама у Србији“, рекао је Љубомировић.

Према његовим речима, жеља за повратак постоји, јер ова генерација студената је патриотски настројена и жели да допринесе развоју српског друштва, економије и политичке сцене.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …