srlaten

Потписана Повеља о српском културном простору

Извор: Министарство културе и информисања Републике Србије

Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић и министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић  потписали су данас у Сремским Карловцима Повељу о српском културном простору којом су дефинисане смеренице за јединствену културно-просветну политику српског народа.

Свечаност у Карловачкој гимназији, којој су присуствовали председник Покрајинске Владе Игор Мировић, Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије, председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић, председник Матице српске Драган Станић, представници српскик културних организација из Србије и са свих страна српског културног простора, започела је извођењем песме „Востани Сербие“, а песму Јована Дучића „Аве  Сербиа‟ говорио је глумац Југослав Крајнов.

Министар  Вукосављевић истакао је да Повеља која је потписана представља израз свести о међусобној упућености и израз спремности да се заједно делује на темељном подручју које чини један народ, а то је култура.

„Кад нисмо имали слободу и државу, одржале су нас вредности и фигуре нашег наслеђа. Ко зна ко је и одакле је, спремнији ступа у шире интеграције, зна боље чему треба да тежи“, нагласио је министар и додао да то право на чување културних особености признајемо и другима и подстичемо и друге да буду оно што јесу.

Он је казао да је ово тек почетак усмереног рада да се културни потенцијали нашег народа што потпуније остваре, ма где живели, као и да представља израз одговорности државе Србије да кроз културу обједињује свој народ.

„Србија и Српска су стубови тога подухвата, и мислиће и делаће у смеру који је Повеља о српском културном простору назначила, на општу корист а ни на чију штету. Хвала свима који су овај чин подржали”, закључио је Вукосављевић.

„Данашњи сусрет и потписивање Повеље представља опредељење, тежњу и одлучност два министарства, две владе да утврдe заједничку стратешку културно-просветитељску политику. Очување културног и националног идентитета је наш примарни задатак“, подвукла је министарка Тривић.

Повеља, према њеним речима, повезује све Србе у њиховом културолошком деловању, где год се налазили јер границе културног простора није могуће свести у границе једног политичког, односно државног простора. Српска култура је јединствена на сваком простору на којем српски народ живи у оквиру или изван граница његових државних творевина.

„Срби су народ са богатом историјом и традицијом, који је, због сплета различитих историјских околности, био суочен са великим искушењима њеног очувања. Зато смо опредељени да уложимо додатне напоре да српски национални идентитет афирмишемо кроз истицање позитивних вредности српског народа у свим сферама деловања“, казала је министарка Тривић и додала да је српска култура величанствена и опстала упркос бројним искушењима кроз које је овај народ пролазио од самог настанка.

Министарка Тривић оценила је да је заједничко опредељење oчувaње мaтeриjaлнoг и нeмaтeриjaлнoг културнoг нaслeђa, пoсeбнo српског језикa и ћириличнoг писмa, штo пoдрaзумeвa успостављање сарадње на српском културном простору, а никако не искључује сaрaдњу са културама других народа из најближег окружења.

Званичан програм завршен је песмом „Слава Србину- Светозаре Милетићу“ у извођењу Хора Карловачке гимназије.

Текст Повеље можете погледати ОВДЕ.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …