srlaten

Позив Србима с подручја општине Олово у ФБиХ

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позива све Србе са подручја федералне општине Олово да се јаве Канцеларијама за стручну правну помоћ при Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске или канцеларији Одбора у Београду, с обзиром да је општина Олово започела излагање земљишта у српским насељима у општини Олово. Све адресе и бројеве телефона канцеларија за стручну правну помоћ можете пронаћи на сајту www.srpskazemlja.org

Општинска комисија за излагање у Олову је објавила Оглас о почетку излагања некретнина за катастарску општину Пакленик, у којој се налазе насељена места Радачићи, Доњи Дрецељ, Горњи Дрецељ, Чуде Бјелиш и Пакленик.

Према попису становништва из 1991 године, у насељеном месту Радачићи је живело 108 Срба, без других народа. Површина насељеног места Радачићи је 13 км2. У насељеном месту Дрецељ је живело 257 Срба и 21 Бошњак, површина насељеног места је 19км2. У насељеном месту Чуде је живело 78 Срба и  85 Бошњака.

У јавном огласу који је објавила општина Олово позивају се сва лица која имају некретнине да се јаве комисији за излагање општине Олово и да са собом донесу све писмене исправе које служе за доказивање права на некретнинама.

Како стоји у јавном огласу општине Олово, неодазивање на јавни оглас повлачиће законске последице.

Да подсетимо, у Федерацији БиХ пре почетка успоставе земљишне књиге изврше поступак излагања општинског катастра, тако што се мења катастарско стање користећи авио снимке и друге доказе.

Основни недостатак и овог поступка је чињеница да писмене позиве не шаљу лично на адресе власника, него власнике позивају само путем огласа на огласној табли и огласа у дневним новинама, иако Закон о премеру и катастру некретнина СРБиХ и Уредба о излагању на јавни увид података измере и катастарског класирања налаже лично позивање.

 

„Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ“

Контакт/Вибер/Wхатсапп
+38765702375
+38765090040
Србија/Србија +381645145877
info@српсказемља.орг
www.српсказемља.орг

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …