srlaten

Права дијаспора остала, отишли сезонци и радници на црно

извор: Новинска агенција Танјуг

Српска дијаспора поштује и подржава мере које је предузела Влада Србије у борби против корона вируса, а на пут у домовину кренули су углавном сезонски радници, радници на црно који су остали без посла, а тако и стана, социјалног осигурања, те неколицина неодговорних који нису имали разлога за то, поручују представници српске дијаспоре из Беча.Потпредседник Српског културног центра „Стеван Мокрањац“ из Беча Саша Божиновић каже да чланови тог друштва, али и већина српске дијаспоре у Аустрији поштује, не само мере које је увела Влада Аустрије, већ и апеле председника Србије Александра Вучића да не долази и не погоршава ситуацију у домовини.

„Многи су овде протеклих дана упућени да раде од куће, или су добили отказе, али нису у могућности да оду у Србију. Имамо обавезу да будемо кући и у сваком тренутку спремни да се јавимо на посао, када затреба, а они на бироу рада, морају да буду у Аустрији како би добијали помоћ државе. Тако да сви који овде живе легално сигурно нису у ово време отпутовали у Србију“, објаснио је Божиновић.

Ипак, Божиновић каже да сигурно постоји неколицина припадника српске дијаспоре која је отпутовала у Србију у ово време, што он лично осуђује и напомиње да српска дијаспора подржава мере које је предузела Влада Србије, свесна да је то једино решење за сузбијање пандемије.

„Мере које су предузели Влада Аустрије и Србије, које су једне од ретких европских земаља које су одмах прибегле рестриктивним мерама у заштити својих грађана, су једини начин да не дођемо у ситуацију у којој се актуелно налазе Италија, Шпанија, Француска“, закључио је председник Српског културног центра „Стеван Мокрањац“ из Беча.Председник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић, такође, тврди да „права“ дијаспора није кренула у Србију након апела српских власти.

„Када говоримо о дијаспори то се односи на људе који овде имају стално радно место и боравак. Ти људи нису отишли у Србију, јер овде имају социјално и здравствено осигурање. Ти људи не треба ни да иду у Србију, већ треба да остану где јесу, и ту да се лече, ако се разболе. Отишли су они људи који су били ту сезонски, или „на црно“, јер они су остали без могућности да раде, без новца, без могућности да плате стан.

Каже они не би имали ни где да се лече, мада држава Аустрија не би никог, верује, у овом тренутку, оставила на цедилу. Али, они су из страха кренули назад. Дијаспора, како истиче Марковићћ слуша све препоруке аустријске владе, а тако и све што стиже из Београда.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …