srlaten

Председник Србије одговара на питања о дијаспори

Председник Србије Томислав Николић је гостујући у емисији првог програма на РТС у емисији „Србија пита“, одговарао на питања грађана везана за проблеме Срба који живе у дијаспори и региону.

Прво питање се односило на стање Срба који живе у Републици Хрватској, које он на неки начин представља због његовог негативног става према Хрватској?

Председник је одговорио: „Тражим оно што нас повезује и што може да се поправи, основна примедба је однос Хрватске према грађанима српске националности. Они су покушали да директно одлучују ко ће представљати Србе у Хрватској. Очигледно је да Хрватска има проблема са обавезама које није испунила према нашим грађанима. Она ће ускоро бити у ЕУ, али неуспуњене обавезе према нашим грађанима остаће њихов терет“.

Водитељ је поставио питање о односу Србије са БИХ и због чега се није срео са Изетбеговићем, председник је рекао: „Није БиХ ни Бахир Изетбеговић ни Додик, у питању је држава, сада је крај године, ми смо сумирали урађено, ја бих се драге воље срео и са Изетбеговићем, иако он мисли да се политика води тако што се нађе опасност, па ће он да буде заштитник од те опасности, када буде престао да се љути, срешћемо се. Исто је и са Јосиповићем, ја не одбацујем, већ признајем њихове државе, а мени не сметају њихове изјаве, ја не реагујем оштро како би они рецимо на ослобађајућу пресуду генералима.“

На питање да ли председнику не сметају њихове оштре изјаве он је рекао: „Србија је стала пред злочином у Сребреници, Србија је донела резолуцију којом је осудила злочин у Сребреници, испоручила Младића, а шта је Хрватска урадила… па ја опет кажем да ћемо сарађивати“, закључио је председник Србије.

Велики број питања гледалаца односило се на спречавање одлива мозгова и како вратити школовану омладину која је напустила Србију деведесетих?

Председник је одговорио да се његов став разликује од већине по том питању. Младе људе не можете да зауставите да оду и не треба их заустављати кад одлазе, треба им омогућити да се врате. Брилијантни људи који су тамо научили посао, говоре језике, завршили су школе и када заврше овде им треба створити услове да имају где да се врате.

У складу са претходно наведеним поставља се питање нострификације диплома који је великим проблем приликом запошљавања наших људи у Србији? На то је председник одговорио да је на Министарству просвете је да реши проблем нострификовања диплома, како су се за један дан договорили са Приштином да нострификују дипломе Приштинског универзитета, да сигурно могу да имају више поверења у универзитете који су више од 100 година стари и који школују кадар бар раван нaшем“.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …