srlaten

Предшколци из Вуковара у посети Београду

Деца из вртића „Вуковар 2“ у којем се настава одвија на српском језику и ћириличном писму стигла су у тродневну посету Београду.

Фото: Горан Пантин
Фото: Горан Пантин

Посету деце из Вуковара организовали су ПУ „Дечји дани“, Стари град, Београд и вртић „Вуковар 2“ у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и уз подршку Заједничког већа општина Вуковар.

Свечани пријем за 18 предшколаца који су стигли у пратњи својих васпитачица одржан је у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Запослени у Управи су малим Вуковарчанима пожелели добродошлицу и представили програм посете.

„Посета је реализована и уз сагласност Министарства науке, образовања и спорта Републике Хрватске“, истакла је директорка вртића „Вуковар 2“ Јармилка Бељичка Карлаш и пренела поздраве из хрватског Министарства.

Бељичка Карлаш је рекла да верује да ће се деца из Београда вратити са пуно нових знања која ће им касније користити да буду богатији грађани своје заједнице.

„У нашем вртићу негујемо културу и традицију српског народа, а програм који сте нам припремили је заиста импресиван“, рекла је Јармилка Бељичка Карлаш.

Директорка ПУ „Дечји дани“ Јасна Вуклиш истиче да је њихова сарадња са предшколским установама региона почела пре годину дана.

„У Београду су били гости из Словенија и Мађарске. Трудимо се да повежемо регион“, рекла је Вуклиш и додала да ће деца у среду пуштати балоне са порукама толеранције, мира и сарадње“.

Фото: Горан Пантин
Фото: Горан Пантин

Вуковарски предшколци ће у наредна три дана посетити Патријаршију, Председништво, Народну скупштину и Министарство спољних послова.

Захваљујући донацији Позоришта „Бошко Буха“ деца ће гледати представу „Мала сирена“, а у Дечјем културном центру посебно за њих биће организована Креативна радионица ликовне и примењене уметности.

У Дечјем културном центру предшколце из Вуковара поздравиће  градски менаџер Горан Весић и градски секретар за образовање и васпитање, Снежана Ђурић.

Деца из ПУ ,,Дечји дани“ припремила су за вршњаке из Вуковара представу ,,Крцко Орашчић’. У току тродневне посете планиран је музички програм, креативне радионице, посета Калемегдану и Бео – зоо врту.

Аутори текста и фотографија: Никола Милојевић, Стефан Радуловић, Артур Попај, Горан Пантин (Полазници праксе за новинаре из региона УНС -а и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП -а)

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …