srlaten

Представници Канцеларије на Свечаности поводом обележавањa 17 векова Миланског едикта

Читањем Миланског едикта и свечаним концертом духовне музике хора московског Сретењског манастира, у Народном позоришту синоћ у Нишу почело је обележавање 17 векова Миланског едикта.  Свечаности у нишком Народном позоришту су присуствовали председник Србије Томислав Николић, патријарх Иринеј, дипломатски кор, бројни министри и функционери Владе Републике Србије, међу којима су били и др Славка Драшковић директорка и Растко Јанковић, помоћник у Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Цитирајући делове Миланског едикта, председник Николић је рекао да су поруке цара Константина актуелне и свевременске и да их промовишемо као опште вредности чија принципијелност и хуманост, на понос човечанства, остају кроз векове као путокази.“Милански едикт за нас је филозофија живота. Ова јубиларна година нама није тек демонстрација културе сећања, већ истинска слава једног од највећих цивилизацијских докумената“, истакао је Николић.

Патријарх српски Иринеј је прогласио 2013. годину годином Миланског едикта и поручио да је захваљујући цару Константину, његовим следбеницима и њиховим делима Србија органски део оне Европе која се поноси хришћанским наслеђем, слободом и високим културним достигнућима.“Протекло време од 1700 година је гаранција да нико данас не треба да се плаши наше свете Цркве, јер је она управо надахнута едиктом, истрајна у неугрожавању било чије слободе вере и савести“, нагласио је патријарх Иринеј.

„Обележавање Миланског едикта је јако важно за припаднике дијаспоре који на тај начин негују културу, историју и традицију српског народа широм света обележавајући овај јубилеј“, рекла је директорка Канцеларије у обраћању медијима. Она је истакла да је баш због тога Ниш предложен од стране дијаспоре као један од потенцијалних градова у коме би могла да се одржи наредна, трећа по реду, Скупштина дијаспоре и Срба у региону.

Помоћник директорке Растко Јанковић говорио је о сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором у Нишу и значају повезивања дијаспоре са локалним заједницама у матици. „Намера нам је да  и у осталим градовима у Србији доведемо до отварања Канцеларија по угледу на Ниш“, рекао је Јанковић.

Манифестација у Народном позоришту у Нишу завршена је се концертом хора Сретењског манастира из Русије, који има традицију дугу 600 година и на репертоару има више од 200 песама.

Обележавање 17 векова Миланског едикта пратило је око 70 домаћих и страних медија.

Грађани су концерт могли да прате и преко видео-бима на платоу испред Народног позоришта.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …