srlaten

Програм обнове стамбених објеката

Влада Србије усвојила је на јучерашњој седници програме обнове порушених и оштећених стамбених објеката на подручјима поплављеним током маја, а планирана је изградња 350 кућа и исплата материјалне финансијске помоћи за власнике 10.000 оштећених породичних стамбених објеката. Све куће ће имати грађевинске дозволе.

Крупањ - фото: Танјуг, аутор Милојко Марковић
Крупањ – фото: Танјуг, аутор Милојко Марковић

Потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да већ данас у локалним самоуправама почиње израда решења за изградњу нових кућа и обнову оштећених, на основу програма обнове који је јуче усвојила Влада Србије. Михајловић је новинарима рекла да ће они којима је кућа потпуно уништена у мајским поплавама моћи да добију нове куће и да је реч о типским кућама од 60, 80 и 100 квадрата.

„У року од осам дана грађани могу да очекују или новац или налог за изградњу куће“, рекла је Михајловић додајући да је тај рок предвиђен у случају да се неко жали на решење.

Према њеним речима, локалне самоуправе ће слати решења владиној Канцеларији за обнову која ће издавати налоге за исплату новца или за изградњу.

„Ко има потпуно уништену кућу добиће или изграђену нову кућу или ће добити новац према процењеној вредности изградње те куће“, навела је Михајловић.

На питање новинара шта ће бити са онима који треба да граде нове куће, а нису имали за претходне грађевинску дозволу, Михајловић је казала да ће се и њима градити куће и да ће имати грађевинске дозволе, али да можда неће бити на истом месту као пре.

„Сви који су имали или нису имали грађевинске дозволе, добиће куће са грађевинским дозволама. Ако је неко имао кућу која је направљена тамо где никако није смела бити изграђена, па из тог разлога нема грађевинску дозволу, његова кућа ће бити изграђена на оном делу локалне самоуправе који је безбедан за живот“, објаснила је Михајловић.

Како је рекла, сви ће имати „комплетне, уредне и званичне папире, без обзира да ли су имали грађевинску дозволу“.

Потпредседница владе је додала да је пројекте за изградњу типских кућа од 60, 80 и 100 метара квадратних направио Архитектонски факултет у Београду.

Програми обнове за порушене и оштећене стамбене објекте

Државним програмом обнове биће грађене типске куће од 60, 80 и 100 квадратних метара, на основу броја чланова домаћинства. Уколико изградња куће није могућа, према условима дефинисаним програмом, биће исплаћивана материјална помоћ за решавање стамбеног питања. Породицама којима су објекти порушени, а није могућа градња нових, биће исплаћен новчани износ приближан износу потребном за изградњу типских кућа, и то два милиона динара за куће од 60 квадратних метара, 2,5 милиона динара за објекте од 80 квм и три милиона динара за куће од 100 квадратних метара. За спровођење Програма обнове порушених стамбених објеката обезбеђено је 875 милиона динара.

Средства за обнову биће исплаћивана према категорији оштећења и то:

за прву категорију оштећења 120.000 динара;

за другу категорију оштећења 200.000 динара;

за трећу категорију оштећења 250.000 динара;

за четврту категорију оштећења 350.000 динара и

за пету категорију оштећења 600.000 динара.

За спровођење овог програма обезбеђено је 2,5 милијарде динара. Решења о додели државне помоћи доносе локалне самоуправе у складу са Законом. Приликом одлучивања поред осталог узимаће се у обзир да је штета пријављена у складу са Законом, да је настала као последица поплава и клизишта које су се десиле током маја 2014. године, те да је пријављена штета на објекту у којем је подносилац пријаве стално живео. Локалне самоуправе достављаће решења Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја на основу којег ће бити организована изградња типских стамбених објеката и исплата новчане помоћи.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …