srlaten

Прослава Савиндана у Швајцарској

Школска слава Свети Сава прослављена је у допунским школама српског језика у Швајцарској уз креативне обраде светосавких тема и маштовите идеје. Ђаци Српске допунске школе у Цириху и њихова наставница Јелена Ангеловски снимили су песму о животу светитеља у нешто модернијем маниру, под насловом ,,Пут се за њим рађа“.

Ученици који похађају наставу у кантонима Цирих и Ст. Гален учествовали су на „онлајн“ часовима које је припремио наставник Александар Николић кроз тематске презентације о животу и раду Светог Саве. Млађи ученици су уз своју наставницу Миљу Стевић организовали такмичење у рецитовању песама о Светом Сави, док су старији ученици  представили  тему „Минут у част Светог Саве“ на основу садржаја који су сами бирали.

Уз присуство ученика из кантона Во, Валис и Фрибур школска слава је обележена у цркви у Белпу код Берна. Ученици су, заједно са наставницом Снежаном Шароњић, присуствовали сечењу славског колача, певали химну Светом Сави, а отац Станко Марковић је даривао пригодне поклоне. Такође, у три групе у кантону Берн, где наставу изводи наставица Наташа Прица, прослава школске славе одржана је  у цркви у Белпу.

Ивана Петковић, наставница у кантонима Цирих и Шафхаузен, приредила је са ученицима  „онлајн“ приредбу у којој је учествовало чак 66 ученика кроз рецитовање, музичке нумере и презентације. У оквиру програма ученици су путем видео позива били укључени у обред сечења славског колача у цркви у Цириху.

Ученици из  кантона Аргау са наставницом Јеленом Тодоровић Лазић имали су низ креативних литерарних и ликовних радионица о Светом Сави, гледали су кратке анимиране филмове, цртали лик и стрип, драматизовани су поједини призори из прича. Старији ученици припремили су  презентације о лику и делу Светог Саве и тако  се и сами нашли у својеврсној улози учитеља својим млађим другарима. Ђаке  је посебно мотивисао квиз ,,Шта знамо о Светом Сави?”.

У кантонима Ст. Гален и Тургау ученицима млађег узраста наставница Јелена Митровић представила је анимиране филмове о животу Растка Немањића, док су старији ученици проширили знање гледајући два документарна филма о Светој Гори и Хиландару. Сви ученици учествовали су у ликовној радионици и осмишљавали плакате посвећене Светом Сави. Наставница Марија Гаћиновић је припремила квизове, анаграме и игрице како би ученици на занимљив начин проверили све што су научили.

Ученици Српске допунске школе у кантону Валис са наставницом Миром Томић припремили су светосавску видео-приредбу уз музичке наступе ученика и рецитовање песама о Светом Сави. Ученици из Валиса снимили су филм.

Српска допунска школа у Базелу, у сарадњи са Српском православном црквом и наставницом Андријаном Адамовић, посветила је цео јануар најзначајнијем српском светитељу. Отац Милутин је поделио деци пакетиће и обрадовао ученике који су били веома узбуђени због прилике да јавно прикажу свој рад.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …