srlaten

Просвјетини ђаци из Беча у посети Србији

Тродневна екскурзија Просвјетине „Школе српског језика“ која је трајала од 28. до 30. априла успешно је изведена, а ђаци су добили прилику да посете историјска места у Србији и уче српски језик у матичној држави. Екскурзија је организована од стране тима Просвјете – наставница Просвјетине школе у сарадњи са Креативним клубом „Едуко“ из Сремских Карловаца.  

„Школа српског језика“ је пројекат СПКД „Просвјета“ из Беча, и већ неколико година настоји да ученике српског порекла који живе у Бечу приближи српској култури и научи их српском језику као и томе колико је важно да, иако живе у дијаспори, очувају своје наслеђе. На овој едукативној екскурзији, ђаци су имали прилику да обиђу три града: Сомбор, Сремске Карловце и Нови Сад, да посете три манастира на Фрушкој гори: Крушедол, Велику Ремету и Јазак као и да учествују у многобројним радионицама. Ђаци су стално били у пратњи својих наставница Весне Шпирић, Александре Танасковић, Сузане Миловановић и Јоване Митић које су и осмислиле сам програм. На путовању је на ђаке пазила и докторка Зорица Мијалковић, дугогодишњи члан Просвјете из Беча, а домаћин из Карловаца, инж. Драгиња Калинић се потрудила да боравак ђака бечке школе у Србији буде што пријатнији.

„Посета матици није важна само да српска деца из дијаспоре буду у контакту са језиком земље свог порекла, већ и зато што се на тај начин буди и њихова жеља да науче што више о историји и култури Србије. На овај начин, ученици су напокон могли да посете места о којима су толико слушали на часовима у Бечу, и да на лицу места чују много занимљивих чињеница о писцима, сликарима и осталим српским великанима.“, изјавила је проф. Весна Шпирић.

У склопу обиласка Новог Сада и Петроварадинске тврђаве, ђаци су посетили приватну Основну школу „Тврђава“ где су их сачекали професори и ученици новосадске школе који су за бечке вршњаке припремили посебан огледни час српског језика. Бечким ученицима се овај час посебно допао, јер су како кажу, осим стицања нових знања, могли да уоче разлике у учењу и извођењу наставе у Србији и Аустрији.

„Од свих активности које смо до сада организовали за ђаке наше „Школе српског језика“, с поносом могу рећи да је посета Сремским Карловцима заслужено заузела прво место! Колико год да на часовима српске културе и историје ђаци имају прилику да науче разне занимљивости, ништа се не може упоредити са овим начином упознавања државе из које потичу.“, истакла је наставница Александра Танасковић.

Да је српско гостопримство надалеко познато потврдили су и отац Стефан из фрушкогорског манастира Велика Ремета, који је за ђаке бечке школе организовао ручак у манастиру, али и Православно удружење „Свети Сава“ из Новог Сада, чији су чланови и велики пријатељи Просвјете из Беча, врло срдачно угостили ђаке и наставнице.

    

(Извор: СПКД Просвјета Аустрија)

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …