srlaten

Рајко Корња – IN MEMORIAM

Са жалошћу обавештавамо да је 7. јула 2021. у Темишвару, у 52. години изненада преминуо др Рајко Корња. дугогодишњи директор медија Савеза Срба у Румунији и главни и одговорни уредник недељника „Наша реч“ и часописа „Нови темишварски весник“.

Рођен је у Новој Молдави (Румунија). Завршио је Факултет политичких наука у Београду, докторирао на Западном универзитету у Темишвару тезом „Језик мржње – медијско изражавање за време рата у бившој Југославији“. Био је новинар Румунске националне телевизије и сарадник многих угледних румунских и српских писаних и електронских медија. Објавио је преко 500 новинских, радио и телевизијских извештаја, од којих је велики број ТВ репортажа са ратишта у Хрватској, Босни и Херцеговини и са Косова и Метохије. Поред сталне бриге за медије на српском језику у Румунији. у својој плодној каријери био је и директор Првог програма Телевизије Румуније (TVR 1) и главни и одговорни уредник Информативне редакције територијалног студија Румунске телевизије у Темишвару, а од 2007. године је стални члан Управног одбора Румунске телевизије, у својству представника мањина.

Аутор је значајних документарних филмова и других медијских пројеката, који ће остати као трајна сведочанства о вековном постојању српског народа на простору данашње Румуније, а неке од њих је реализовао и уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Објавио је четири књиге на румунском језику: „Косово – тужан косов пој“, „Први рат миленијума“, „Србија, године пацова“, „Језик мржње – медијско изражавање за време рата у бившој Југославији“ и „Медијске манипулације – од Југославије до Украјине“.

Оснивач је Савеза новинара из медија етничких мањина у Румунији (2016).

Члановима породице, Савезу Срба у Румунији, пријатељима и поштоваоцима Рајка Корње колектив Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону овом приликом изражава искрено саучешће.

Поводом смрти Рајка Корње Амбасадор Републике Србије у Румунији, Стефан Томашевић упутио је следеће речи саучешћа:

„Са великом жалошћу примио сам вест да нас је напустио Рајко Корња.

Као дугогодишњи главни и одговорни уредник „Наше речи“, обновитељ „Темишварског весника“, аутор бројних документарних филмова и велики медијски стручњак, оставио је неизбрисив траг када је у питању српска заједница, али и читаво румунско друштво.

Национална телевизија Румуније остала је без великог професионалца и визионара, који је успостављао нове стандарде и увек ишао испред времена.

Захваљујући његовом прегалаштву и огромној љубави према Србији, остају бројна остварења која је Рајко осмислио и потписао као омаж најбољима међу онима који су градили мостове између наша два народа и чинили квалитетнијим наша друштва. Огроман допринос који је пружио, кроз читав свој живот, на очувању српске традиције, језика и културе, чине га вечним.

Користим прилику да члановима породице, Савезу Срба у Румунији, свим колегама, пријатељима и поштоваоцима Рајка Корње изразим искрено саучешће поводом великог заједничког губитка.“

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …