srlaten

Расте број захтева наших исељеника за српско држављанство

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић изјавио је да позитивна енергија и општи утисак о убрзаном развоју, који долазе из Србије, за резултат имају и евидентан раст броја захтева исељеника са наших простора који већ дуже време живе у САД за стицање српског држављанстава.
Јовић је изразио задовољство динамиком јачања међусобних веза дијаспоре са матицом, напомињући да у тој области има још простора за напредак и доста неискоришћеног потенцијала и зато је као важну оценио најављену посету министра спољних послова Николе Селаковића за Божић нашем народу у Чикагу.
„Радимо са пуно ентузијазма, имамо доста посла и драго нам је због тога, а врло брзо очекујемо и прве видљивије резултате у свим областима којима се бавимо“, рекао је Јовић, чије конзуларно подручје обухвата 28 савезних америчких држава и две епархије СПЦ, а на којем живи наша најстарија и најбројнија дијаспора.
Подсетио је да су основни задаци генералног конзулата фокусирани на рад са дијаспором и економску сарадњу са САД у смислу привлачења страних директних инвестиција у Србију и подршке извозу производа и услуга српских компанија на америчко тржиште.
Према његовим речима, наши људи из дијаспоре отварају компаније у Србији и све су заинтересованији да улажу у земљу својих предака, али и са чисто америчким компанијама које размишљају о отпочињању или ширењу пословања у Европи.
Јовић, који је дужност генералног конзула преузео у априлу, подсетио је да Србија у претходних осам година није имала генералног конзула што је, како је рекао за Танјуг, тешко објаснити имајући у виду број наших исељеника.
Наши људи, каже он, осећају позитивну енергију која долази из Србије.
„Охрабрујемо их да што чешће долазе и да њихова деца проводе више времена у Србији. И њима је приметно да се Србија развија. То доприноси да имамо више захтева наших људи да добију српско држављанство, што нас чини посебно радосним“, рекао је Јовић.
Извор: Спутњик

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …