srlaten

Ревија народних ношњи у Вуковару

Извор: Радио Дунав

Вуковарско Културно-уметничко друштво „Слога“, у сарадњи са Ансамблом народних игара Српског културног друштва“Просвјета“, организовало је Ревију народних ношњи која је синоћ одржана у Ружичкиној кући у Вуковару.

На ревији  је приказана српска традиционална одећа као културно добро које представља идентитет српског народа у различитим крајевима Балкана. Ношњу панонске зоне представиле су чланице КУД „Слога“ демонстрирајући обред „Краљице“, а посетиоци су имали прилику да виде и ношње западне Славоније, Барање и Срема с нагласком на народну ношњу вуковарског краја.

У програмском делу посвећеном динарској зони, представљене су српске народне ношње Гламоча, Грмеча, Баније и Ужица, а затим народне ношње централнобалканске зоне из централне, источне и јужне Србије, косовско-метохијске области и предела Рашке. Традиционална одећа југоисточне Србије представљена је ношњама лесковачког краја, босилеградског крајишта и шопском ношњом, а влашком ношњом Хомоља и ношњом Црноречја презентован је некадашњи начин одевања у источној Србији.

У завршном делу ревије приказане су ношње централне Србије из околине Београда, ношње уз Шумадије и Јасеница и српски грађански костими који су као алтернативни начин одевања уведени крајем 80-их година 19. века у великим градовима. У програму је наступила и женска певачка група Вуковарског српског певачког друштва Јавор која је извела неколико традиционалних женских песама, а чланови КУД „Слога“ и Ансамбла народних игара Српског културног друштва „Просвјета“ извели су женску песму „Што ме даде мори мајке“, „Младину тужбалицу“, део из кореографије Српски свадбени обичај са Косова из околине Гњилана и „Шетњу“, народну игру која је најраспрострањенији облик започињања неке игре. Ревију народних ношњи је осмислио и сценски прилагодио Зоран Новоселац у сарадњи са Милицом Шарчевић и Зораном Абаџићем.

Програм је финансијски подржало Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …