srlaten

Самит српске омладине и студената Балкана

Самит српске омладине и студената Балкана под слоганом ,,Синергија као кључ успеха“ први пут се одржава у Београду од 09. до 11. јула у организацији Центра за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ) и Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) и под подршком Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

На свечаном отварању 10. јула у Сава Центру председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. Она је истакла да је циљ да млади остану у Србији и у земљама региона и да се враћају из иностранства. Немамо више толико проблема са одливом мозгова, а од 2015. до 2019. године имамо нето прилив високо образованих од 24 до 29 година, рекла је Брнабић. Премијерка је младе на скупу позвала да се вакцинишу, а потом учествовала на првом панелу са темом:  ,,Механизми и перспективе развоја сарадње Републике Србије са Србима из региона у области образовања и развоја предузетништва као основе за подстицање запошљавања и самозапошљавања младих Срба у региону“.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић говорећи на панелу „Постојећи и могући фактори повезивања младих Срба из региона – улога српског културног идентитета у савременом окружењу“ позвао је грађане Србије и Србе у региону и дијаспори да ове године Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, прославе истицањем српске тробојке.

„Наша застава је заједничка Србима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, али нисмо довољно радили на изградњи и поштовању култа заставе, који је укорењен код многих народа“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио значај снажнијег и масовнијег укључивања младих у српску јавну и културну дипломатију, и предложио да, у оквиру заједничке борбе за промовисање наше културе као обележја националног идентитета, почнемо да масовно заједнички наступамо на друштвеним мрежама.

„Мислим да је улога младих у тој борби кључна, а за вас је то 30 секунди и један клик. Потрудите се да на такав начин упознајете цео свет са оним чиме се као народ поносимо… Умрежимо српску омладину у региону, долазите у Београд и упознајте се једни са другима. Виђајте се и сарађујте а ми смо ту да вам помогнемо када понудите идеју“, рекао је Селаковић.

Трећи панел је одржан под називом „Улога спорта у јачању колективног духа и умрежавању младих Срба из региона – значај спортских манифестација“

На Самиту су говорили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, министар спољних послова Никола Селаковић, у име Министарства просвете науке и технолошког развоја, државни секретар Маријана Дукић Мијатовић и помоћник министра Габријела Грујић, помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић, као и високи званичници Републике Српске (БиХ): Министар за научнотехнолошки развој, високо образовања и информационо друштво Срђан Рајчевић, Министарка просвете и културе Наталија Тривић, Министарство породице, омладине и спорта Соња Давидовић. Привредну комору Србије представљао је Марко Чадеж, Просперитати фондацију Балинт Јухас, Спортски савез Србије Давор Штефанек, Антидопинг агенцију Републике Србије Милица Вукашиновић Весић, Савет за стратешке реформе у образовању и науци Ана Ланговић Милићевић.

На Самиту у Београду учествује око 300 младих из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, Косовска Митровице, Бања Луке, Приједора, Добоја, Дервенте, Модриче, Мркоњић Града, Шипова Брчког, Градишке, Теслића, Новог Града, Подгорице, Бијелог Поља, Пљеваља, Колашина, Берана, Никшића, Херцег Новог, Даниловграда, Будве, Мојковца и Плава. У току боравка у Београду посетиће Дом Народне скупштине Републике Србије, Музеј Николе Тесле, Храм Светог Саве и споменик Стефану Немањи на Савском тргу у оквиру шетње кроз културно – историјско наслеђе  Београда. Намера организатора је да овим догађајем допринесу учвршћивању и јачању веза младих Срба из региона са Републиком Србијом, међусобном умрежавању младих Срба из региона и младих из Рeпублике Србије, успоравању одласка радно способних младих Срба из места порекла, те јачању српског културног и језичког идентитета међу младима.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …