srlaten

Састанак и могућности ближе сарадње са Србима у Словачкој

На састанку коме су присуствовали председник удружења Срба у Словачкој Стане Рибич и Аница Рибич, Растко Јанковић саветник директора и Јасмина Станојев саветник Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, у Новом Саду прошле недеље, разговарало се о оснивању Центра српске културе у месту Трнава које се налази близу Братиславе где живи 2.300 Срба. Планирано је да Центар садржи библиотеку, радио станицу, етно собу са традиционалним српским обележјима, као и собу Николе Тесле и другe културне садржаје.

Трнава, Словачка

Саветник директорке канцеларије Расто Јанковић је тим поводом рекао да ће Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, пружити подршку иницијативи Удружења Срба из Словачке у виду помоћи у формирању библиотеке српских писаца. Он је такође истакао значај отварања Центара за културу у дијаспори, као места окупљања наших људи, организовања културних манифестација, неговања српског језика и ћириличног писма и промоцију српских стваралаца из разних културних области: музике, филма, књижевности и позоришта.

Он је такође истакао да ће радити на формирању Радне групе, коју ће чините релевантна министарства и установе Републике Србије, која би допринела свеобухватнијем приступу у спровођењу идеје отварања Центара за културу у градовима у којима наша дијаспора покаже потребу и жељу за формирањем оваквих Центара културе.

„Први писани докуменат о Србима у Словачкој потиче од 17. маја 1511. године. Тада је направљен печат Српске православне црквене општине у Комарну. У овом граду је живело 8.000 Срба. Пет векова касније, можемо да се похвалимо да смо добили статус националне мањине, на чему смо радили три године“, задовољно каже Стане Рибић, председник Удружења Срба у Словачкој.

Срби у Словачкој су статус националне мањине добили 3. фебруара 2010. године, чиме је ова држава постала пета земља у окружењу у којој наш народ има овај званични статус. Права мањина су регулисана Пактом о политичким и грађанским правима још 1966. године, а 1995. је створена Оквирна конвенција за заштиту националних мањина.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …