srlaten

Састанак са оснивачем и директором научне фондације „Никола Тесла“

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић, састала се данас са Николом Лончарoм, оснивачем и директором научне фондације „Никола Тесла“, који пет година уназад организује прославу рођендана Николе Тесле 10. јула у Филаделфији.

Дан рођења великог српског научника прославља се истог дана када и дан града Филаделфије, првог главног града Сједињених америчких држава, места у коме је рођена Америчка независност и града са највише споменика. Филаделфија је прва варош у коју се доселио први Србин давне 1814. године.

У разговору са господином Лончаром, др Драшковић је разменила мишљења о сарадњи Канцеларије и Теслине научне фондације у организовању велике Теслине покретне изложбе широм Америке, учешћу у прослави Дана Филаделфије и Теслиног дана у Америци.

Састанку је присуствовало и Марко Лопушина, новинар и публициста који је написао бројне књиге о нашој дијаспори, међу којима је и „Срби у Америци“

Иницијатива за израду Публикације о успешним американцима српског порекла

Директорка Драшковић је истакла да је Тесла један од великих Срба који је утицао на развој и изградњу Америке. Она је предложила израду посебне публикације која ће истаћи све американце српског порекла који су се истакли у својим областима и дали допринос америчком друштву, као што су Тесла и Пупин у науци, Мајкл Вучелић и Сем Вујић – учесници Аполо програма, Мич Пејџ и Ленш Шијан амерички народни хероји, Стив Тешић и Карл Марден оскаровци, Волт Богданић, најбољи амерички новинар и Дејвид Вујић, бивши члан Америчке владе и почасни председник Теслине научне фондације.

Програм о предстојећој манифестацији можете погледати ОВДЕ

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …