srlaten

Саветник директора Растко Јанковић у посети Пожаревцу

Саветник директора Канцеларије са сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Растко Јанковић и сарадник Радмила Мишић приликом службене посете Пожаревцу, 27. децембра 2012. године састали су се са градоначелником Пожаревца, Миомирем Илићем, замеником градоначелника Вукицом Васић и саветницима Сашом Ваљаревићем, Вељком Албуновићем и Тихомиром Јовановићем.

Повод организовања овог сусрета био је покретање иницијативе да се формира Канцеларија за дијаспору у овом граду, која ће при локалном нивоу сарађивати са Владином Канцеларијом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону на реализацији заједничких пројеката од значаја за дијаспору.

Саветник директора Растко Јанковић информисао је присутне о активностима које Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону тренутно спроводи на унапређењу сарадње с дијаспором и Србима у региону и изразио је задовољство недавним доношењем одлуке, попут ове, о оснивању Канцеларије за дијаспору и у граду Нишу, која ће функионисати при кабинету градоначеника.

Он је истакао да оснивање Канцеларије за дијаспору у Пожаревцу представља наставак сарадње у ширењу мреже канцеларија, и да ће Канцеларија за сарадњу с дијапором и Србима у региону подржати отварање канцеларија и у другим градовима у Србији, посебно у местима из којих велики број наших грађана живи и ради у иностранству.

Јанковић сматра да ће се формирањем локалне Канцеларије за дијаспору у овом граду, у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, интензивирати решавање проблема са којима се припадници дијаспоре сусрећу, као што је стицање држављанства, гласање на изборима, регулисање наставе на српском језику и очување културног идентитета у иностранству.

У циљу одређивања модела заједничке сарадње, представници Канцеларије и града Пожаревца договорили су операционализацију будућих активности кроз:

  • интернет окружење: постављање линка на сајту Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону ка сајту Канцеларије за дијаспору у Пожаревцу, по његовом формирању;
  • размену контаката, ажурирање базе података о нашим успешним привредницима из Браничевског округа;
  • одређивање контакт особа за појединачне области рада Канцеларијâ (сарадња у области статусних питања, економска, културна сарадња), које ће континуирано размењивати актуелне информације, од значаја за припаднике дијаспоре и Србе у региону.

Градоначелник Илић најавио је и планирану израду интернет странице Канцеларије за дијаспору, где ће припадници дијаспоре моћи да пронађу све релевантне информације од значаја за регулисање њиховог правног статуса, економску, културну сарадњу и сваки други вид потенцијалне сарадње са местом из којег потичу, односно матичном државом.

У погледу економске сарадње, саветници градоначелника изнели су запажање према којем већина припадника дијаспоре, када је у питању инвестирање у родни крај, улаже у некретнине, а мање у индустријски развојне пројекте. Као један од успешнијих примера улагања капитала из дијаспоре, у овом случају из Француске, навели су винарију „Живковић“, која успешно послује на овом подручју.

Према незваничним проценама, број припадника дијаспоре који потиче из овог краја, већи је од тренутног броја становника Браничевског округа. Концентрација припадника дијаспоре који потичу из Браничевског округа, који су већим делом на привременом раду у иностранству, је у европским земљама: Аустрији, Италији, Швајцарској и Немачкој.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …