srlaten

Седми Дани српске културе у Загребу

Дани српске културе у Загребу, од 1. до 6. децембра, почеће филмом „Смрт човека на Балкану“ Милоша Момчиловића, а наставиће се филмским, позоришним, музичким и књижевним програмом Срба у Хрватској, као и из Србије.

Филмски програм, од црнохуморних остварења као што је „Црна Зорица“, преко најновијих филмова Срђана Кече – „Писмо оцу“, „Мираге“ – до кратких филмова младих аутора, одржаће се 1. и 2. децембра у биоскопу „Еуропа”. У оквиру документарног програма, биће приказан и „Валтер“ Андреја Аћина. Све филмске пројекције су бесплатне.

Филмски програм затварају кратки филмови „Момци, где сте”, студенткиње београдске Академије драмских уметности Јелене Гавриловић и „Хрватски црнци” студента социологије и антропологије Милоша Влаисављевића. Управо овај филм привлачи посебну пажњу, јер говори о Србима у Хрватској и њиховим животима.

Након приказивања „Хрватских црнаца“, одржаће се округли сто на тему проблема незапослености Срба у Хрватској, на коме ће учествовати Зоран Пусић, председник Грађанског одбора за људска права, Илија Обрадовић, бивши начелник личке општине Доњи Лапац и аутор филма Милош Влаисављевић.

Сарадња српске и хрватске културне средине

У позоришном делу Дана српске културе одржаће се представа “Маја и ја и Маја” копродукцијска сарадња Хрватске (УО Де факто) и Србије (Битеф театар). Представа је на програму 3. децембра у Театру&ТД. За музички део манифестације побринуће се Лазар Новков и Фрејм оркестар из Новог Сада (5. децембра у клубу Атак).

Књижевни програм представиће две књиге ауторке Јасне Бјеладиновић Јергић на тему српске народне ношње, док ће за све заинтересоване бити организоване радионице плетења и везења, као и дечја креативна радионица за учење ћирилићног писма.

Публика ће моћи да види изложбу „Гласачка машина”, о изборима и изборним програмима и обећањима, 4. децембра у просторијама СКД „Просвјета“, а посетиоци су позвани да обогате поставку својим предметима из 90.-их година. “Гласачка машина” је интерактивна документарно-уметничка изложба чија је поставка састављена од пропагандних спотова, новинских панегирика, предизборних обећања…

Ову културну манифестацију традиционално организује Српско културно друштво „Просвјета”, и према наводима организатора, представља погодну форму културне размене и сарадње српске и хрватске културне средине. Од 2006. године Дани српске културе одржавају се једном годишње.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …