srlaten

Умрежавање, комуникација и трансфер знања

План рада Сектора за економску сарадњу Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, за 2013. годину, са пројекцијама за 2014. и 2015, представљен је на седници Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије.

Извор – Привредна комора Србије

На овом, петом по реду састанку привредника из Србије и дијаспоре у Привредној комори, предстаљена су актуелна привредна кретања у години на измаку, коју карактеришу висока стопа инфлације, пад привредне активности и висока стопа незапослености. На седници Пословног савета за дијаспору ПКС, презентовано је и неколико пројеката и активности, које би требало да унапреде економску сарадњу компанија из дијаспоре са матичним предузећима.

Представница Канцеларије Татјана Јокановић истакла је да је програм рада за 2013. годину заснован на чврстом уверењу да економско повезивање треба да буде један од приоритета Србије у односу са дијаспором и да суштину плана карактеришу три кључне речи: умрежавање, комуникација и трансфер знања.

Канцеларија за дијаспору планира успостављање одрживе мреже за економску сарадњу. Доста пажње биће посвећено активностима укључивања удружења предузетника и малих и средњих предузећа у мрежу, као и рад на економском повезивању дијаспоре и матице по моделу завичајних удружења, односно повезивање представника дијаспоре са локалним заједницама у матици.

Представница Канцеларије за дијаспору Татјана Јокановић изнела је чињенице да најмање два милиона наших људи живи ван Србије, и да је земљу, током последње две деценије, напустила научна елита, тражећи боље услове за живот и рад. Велики број Срба који живе и раде ван своје земље поседује значајна знања, искуства и вештине у специјализованим областима, која су Србији драгоцена и потребна на путу европских интеграција и уклапања у европске и светске токове. Због тога је економски сектор Канцеларије осмислио програм „Стручног и научног потенцијала дијаспоре и Срба у региону у функцији привредног и друштвеног развоја Републике Србије“.

Овај програм управо има за циљ да мобилише тај непроцењиви ресурс дијаспоре. Планирани циљеви реализоваће се кроз пројекат „Експерти и сениор менаџери из дијаспоре у функцији бржег раста малих и средњих предузећа у Србији“, али и настављањем пројеката стручних пракси за студенте и постдипломце из дијаспоре у компанијама у Србији, као и организацију пракси за студенте у органима државне управе.

Јокановић је најавила Конференцију „Људски потенцијал дијаспоре и трансфер знања“ за крај следеће године, када ће Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону представити резултате овог програма кроз презентацију студије случаја.

Она је истакла да Канцеларија препознаје као свој задатак омогућавање брже и лакше двосмерне комуникације и интерактивног партнерског односа, коришћењем савремених технологија и интернет комуникације. У том смислу, најављена је израда интерактивног веб портала Канцеларије на коме ће се, поред могућности повезивања и умрежавања, налазити посебан део посвећен електронском учењу као и бизнис блог намењен тематским расправама и размени искустава.

Представљени програм рада Канцеларије добро је прихваћен од стране присутних чланова Пословног савета за дијаспору и других представника пословних људи из дијаспоре, који су у изложеним програмским активностима препознали могућност за заједничку сарадњу и унапређење партнерских односа.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …