srlaten

Селаковић: Свака генерација Срба прилаже нешто Светосављу

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је поводом онлајн Светосавске академије у Скопљу да свака генерација Срба прилаже нешто Светосављу, па су тако наши преци оставили прослављање Савиндана као школске славе, започели велелепни Храм Светога Саве на Врачару, а ова генерација је завршила најлепши православни храм на свету.

„Управо је нашу генерацију обасјао је благослов да тај, најлепши православни храм на свету и завршимо. А данас у Београду откривамо и први споменик родоначелнику светородне лозе Немањића, оцу Светога Саве – Стефану Немањи, Светом Симеону Мироточивом. И управо та два места, заједно уз Жичу и Милешеву, постају тачке окупљања нашега рода“, рекао је Селаковић у видео обраћању на Светосавској академији одржаној у Скопљу.

Он је позвао све људе у Београд, да виде завршени Храм на Врачару и споменик Стефану Немањи.

Данашња Србија, „чукунчукунунука“ земље коју је утемељио Свети Сава, поштује и уважава и своје суседе и националне мањине које у њој живе, и захваљујући озбиљној политици и руководству председника Александра Вучића и Владе Србије економски се развија и напредује, рекао је Селаковић.

Он је истакао да се Србија држи мисли која би могла да буде и мисао Светог Саве, а то је да њој може да буде добро само ако је добро њеним суседима и да управо из тог разлога и предузима такве мере политике, које доносе добро свима.

„Тако ћемо и наставити да радимо, борећи се да свакога дана нашу земљу чинимо све бољом, а нашим суседима пружамо све више заједничких шанси како бисмо у будућности били још везанији, још задовољнији и још успешнији. И то је Светосавље – филозофија и концепт живота. Чувати оно што је своје, поштовати оно што је туђе и трудити се да у свему заједнички једни другима чинимо и доносимо добро“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије каже да Свети Сава није био само српски православни светитељ, већ светац читавог православног и хришћанског рода, те да је, поред тога што се осећао и делао као Србин, на првом месту био човек, који је ширио сазнање о свом роду, али је и у своју отаџбину доносио знање из читавог света.

Селаковић подсећа да је Растко Немањић рођен у срцу средњовековне српске државе, те да је као млади племић службовао је у данашњој Херцеговини, односно Захумљу, а да је успео да оде и на Свету Гору, походио земље Блиског истока, Свету земљу, сусрео се са Јерменима, обишао Византију и упокојио се у Бугарској.

Према његовим речима, Свети Сава је Србима осветлио читав православни свет, походио светиње, ширио реч божју и у различитим деловима Балкана о њему су се сачувале приче, легенде, кратке досетке, а био је и дипломата и писац, и иза њега је остало Законоправило, из кога се правнички описмењавао читав словенски православни свети.

„Са жељом и надом да ћемо наредни Савиндан светковати као и претходних година, не само у Београду, него и у Куманову, Скопљу, Бијелом Пољу и у Подгорици, Херцег Новом, Бањалуци, Требињу, Бјељини, Приједору, али и у свим другим крајевима где живе Срби – од Косовске Митровице до Вуковара, Љубљане и Цеља. Са жељом да се тамо окупљамо, да се окупљамо на сваком месту где наш народ живи и славимо име Светог Саве, поздрављам вас у име председника Републике Србије Александра Вучића, у име Владе Републике Србије и у име Министарства спољних послова, свечаним поздравом – срећан Савиндан“, закључио је шеф српске дипломатије.

Извор: Танјуг

Check Also

Гујон: У Републици Српској се осећам као код куће

У Републици Српској увек се осећам као код куће, а мислим и да се сваки …