srlaten

Селаковић: Заштита српских светиња приоритет свих државних органа, формирамо посебан тим

Извор: РТС

Влада Србије ће уз подршку Српске православне цркве формирати Специјални тим за заштиту светиња, односно српске и хришћанске духовне баштине, на просторима на којима живи српски народ. Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић говорио је за РТС ко ће чинити тај тим и како ће заштитити српско културно наслеђе.

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је после најаве председника Вучића, створено велико интересовање јавности за тај специјални тим, за његов састав и задатке.

Како је рекао, задатак тима биће рад на заштити културне, историјске и духовне баштине, свега онога што народ зове светињама, „тамо где су угрожене физички, правно, по питању идентитета, оригиналности, настанка и порекла“.

Тим ће бити формиран у сарадњи са СПЦ, уз благослов партијарха и Синода, рекао је Селаковић и додао да ће поред представника цркве у њему бити и људи из струке, заштитари, историчари, историчари уметности и сви они који могу да допринесу својим радом.

Навео је да ће бити и прилике за ангажовање одређених личности и стручњака по позиву, јер није свака светиња иста.

Селаковић је напоменуо да је то поље толико широко и да држава у претходним временима нија поклањала никакву или је поклањала недовољну пажњу овим питањима.

„Наше је да алармирамо јавност“

На питање о изградњи пута код манастира Високи Дечани, Селаковић је навео да је председник конкретно рекао да ће то поставити као једну од најбитнијих тема приликом обновљених разговора у Бриселу.

„Наше је да алармирамо јавност и говоримо о томе у међународним, не само домаћим оквирима“, рекао је Селаковић.

Подсетио је и да је председник Вучић, приликом посете Ватикану, папи поклонио монографију о Саборној цркви Светог Николе у Новом Брду, у тренутку када се отворило питање идентитета те цркве.

„Ми смо изашли са унапред припремљеном озбиљном научном експертизом“, навео је Селаковић.

Истиче да ће се радити такве ствари и да би требало алармирати стручну и политичку јавност тамо где су споменици српске културне баштине угрожени.

„Ако шеф државе једну тему постави тако високо и да јој тако висок значај, онда је то императив за рад свих државних органа“, рекао је генерални секретар председника.

Држава брине о идентитетским питањима

Селаковић је указао да није реч само о заштити светиња, већ је истакао да данас другачије изгледају Студеница, Сопоћани, Манасија…

Каже да држава показала да брине о идентитетским питањима.

Како наводи, завршава се и Храм Светог Саве, а реч је о највећој површини под мозаиком на свету. Додаје и да се подиже споменик оснивачу српске средњовековне државе.

„Неко је требало да омогући да држава дође у економско стање и извршава те велике задатке“, рекао је Селаковић уз напомену да је, уз економске прилике, сазрела и политичка воља да Србија покаже да српски народ дубоко баштини своју културу, историју и државност.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …