srlaten

Скуп представника дијаспоре у Конзулату Србије у Трсту

Генерални конзулат Републике Србије у Трсту организовао је 29. маја скуп представника дијаспоре поводом пријема Удружења ветерана 63. Падобранске бригаде, која је проносила своју заставу братства кроз град Трст.

Пуковник Видоје Ковачевић, председник Удружења ветерана, овом приликом је у знак захвалности уручио генералној конзулки Ивани Стојиљковић плакету и захвалницу са исписаном војничком заклетвом 63. Падобранске бригаде. Уручена је захвалница и господину Владимиру Стојиљковићу, као и црвена беретка бригаде и књига „63 минута вечности“ коју је написао ветеран бригаде господин Момчило Минић. ГК Ивана Стојиљковић је у свом обраћању навела да је велика част примити тако дивна знамења и истакла да то припада свима нама, да ће Захвалница и Плакета остати у Генералном конзулату за сећање на овај значајан и диван дан. Након тога извршена је примопредаја заставе братства, одакле ће застава путовати до Милана а затим и даље.

Члановима легендарне 63. Падобранске бригаде и свим присутнима обратили су се и захвалили архијерејски заменик Епархије аустријско – швајцарске, протојереј-ставрофор Рашко Радовић; архијерејски намесник за Италију и Малту, протојереј Далибор Ђукић; потпредседник Црквено православне општине Трст господин Раде Миливојевић, и председник Савеза Срба у Италији, Душан Алексић. Господин Алексић је након обраћања одрецитовао песму „Мртва стража са Кошара“ аутора Невена Миланковића, која је описана у његовој књизи „Зов Кошара“. Такође је у име Савеза уручио и захвалницу 63. падобранској бригади и поклонио им заставу Савеза Срба у Италији.

Након свих обраћања дружење се наставило уз пригодан уметнички програм и послужење које су приредили чланови удружења „Понтес Мостови“ из Трста.

Удружење ветерана 63. Падобранске бригаде је нестраначко и невладино удружење, чији је циљ неговање традиције. За исказане војничке врлине, бригада је одликована орденом „Народни Херој“. Удружење је формирано са циљем да очува име, обележја и сећање на пале саборце, као и традицију нераскидивог другарства које влада међу припадницима 63. Падобранске бригаде. Преносећи позитивна искуства и патриотизам млађем нараштају, њихов циљ је јачање српске државе и друштва. Жеља им је да упознају грађане целог света са истином о историјском путу, постојању и раду ове легендарне бригаде, као и да пренесу традицију херојства српског народа.

Савез Срба у Италији

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …