srlaten

Словаци чули истину о Србима

У организацији Друштва словачко – руског пријатељства се 22. маја 2013 године на Тргу словачког народног устанка у Братислави окупило око 80 људи који су дали подршку повратку Србима на Косово и Метохију.

Словачка држава даје своју подршку Србији у борби за независтан и демократски пут, не признаје насилно одвајање покрајине Косово и Метохија и подржава званични Београд на путу у ЕУ. То је политичка основа на којој Срби у Словачкој граде пријатељство са земљом домаћином и свој статус националне мањине. У таквим условима било је могуће да се и јавно искаже подршка српском народу.

У организацији Друштва словачко – руског пријатељства се 22. маја 2013 године на Тргу словачког народног устанка у Братислави окупило око 80 људи који су дали подршку повратку Србима на Косово и Метохију. Делегација Срба са Косова и Метохије, тј. Косовске Митровице је била у званичној посети Братислави 2, Ружинов, у времену од 20 – 23. маја. И присуствовала је овом важном догађају.

Митинг је модеровао Јан Чарногурски, почасни члан Удружења Срба у Словачкој, који је својевремено као делегат у парламенту Словачке гласао против прелета НАТО авиона који су бесправно бомбардовали Југославију.

– Циљ окупљања је рушење медијалних баријера које деценијама постоје у словачкој штампи, која не жели да информишу словачку јавност о етничком чишћењу које се дешава на Косову и Метохији од стране албанаца према српском и осталом неалбанском становништву – рекао је Бранислав Фабриа, председник Друштва словачко – руског пријатељства – Овај скуп је право на безбедан повратак Срба на Косово и Метохију и није уперен против албанаца на Косову и Метохији.

И остали учесници су потврдили да је ово окупљање имало позитиван хуманистички карактер, јер је у првом реду захтев, да се заустави етничко чишћење над Србима и осталим неалбанским становништвом као и безбедан повратак избеглица. Досадашњи покушаји повратака Срба на Косово и Метохију нису завршили славно. Томе није помогла ни резолуција БР ОСН бр. 1244, која је то захтевала. Жалосно је да многе међународне институције које данас управљају Косовом и Метохијом, игноришу те чињенице.

– Данас је идеал мултиетничког Косова и Метохије остао заборављен. Ти који су некада о мултиетничности причали, данас ћуте. А разне невладине организације које се баве заштитом људских права о данашњој ситуацији на Косову и Метохији или ћуте или објављују наменски измишљене информације. Насиље које је још увек присутно на тим просторима од стране албанског становништва и органа самозване републике Косово називају „стабилизацијом Косова“. Због свега наведеног, такво лицемерје треба стално критиковати а уједно се борити против кршења људских права избеглица – истакао је Стане Рибич, лидер словачких Срба.

На митингу је говорио и Драгиша Влашковић, градоначелник српског дела Косовске Митровице, који се захвалио на гостопримству руководству Братиславе 2, Ружинову на званичаном позиву и словачкој држави која до данашњег дана није признала Косово, као самосталну државу.

М. Лопушина

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …