srlaten

Срби из окружења посетили Канцеларију

Директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић и преставници Срба из региона разговарали су о њиховим проблемима, идејама како да им држава Србија помогне и потом су заједно отишли на јавно слушање о положају наших сународника у региону, у Дому Народне скупштине.

Директорка је истакла да је ресор Канцеларије за дијаспору успостављен са закашњењем и да је у наслеђе остављено непостојање свести о важности ресора.

„Недопустиво мало смо се бавили питањима наших сународника у региону и уопште у расејању, неупоредиво мање него што смо се бавили правима националних мањина у Србији. То мора да се промени, а држава више да се ангажује“, истакла је Драшковић.

На састанку у Канцеларији били су: из БиХ Стевица Лукач, начелник општине Дрвар и Велимир Кунић, посланик у парламенту Федерације, из Румуније Огњан Крстић, председник Савеза Срба и Славомир Гвозденвић посланик, из Албаније Павло Јакоја Брајовић, председник Удружења „Морача-Розафа“, из Словеније Драго Војводић, потпредседник Савеза српских друштава, из Хрватске Саша Милошевић, заменик председника Српског народног вијећа и Драган Црногорац, посланик, из Мађарске из Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов председник и Милица Павлов потпредседница, из Црне Горе Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета, из Македоније Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба и Драган Недељковић, заменик министра културе и Милојко Будимир председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске.

У региону, по званичним подацима, живи 1.916.030 Срба а када се додају они који из различитих разлога нису били у могућности да се изјасне и буду пописани као Срби, може се рећи да ван граница Србије има 2.140.000 Срба.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …